Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svieže nápady starého umelca

.peter Bálik .časopis .hudba

Keď máte 78 rokov, skôr sa pozeráte na svoj život a píšete memoáre. Kanadský spevák Leonard Cohen novým albumom Old Ideas dokazuje, že je výnimkou.

Každý pozoruhodný tvorca vám povie, že piesne nie sú len výsledkom ich skladateľských schopností. To, čo zložíte, keď máte dvadsať, by ste nikdy nevymysleli v štyridsiatke alebo v päťdesiatke, keď sa na svet pozeráte úplne inými očami.  O to je cennejšie, že kanadský pesničkár Leonard Cohen ich zložil práve teraz, vo svojich 78 rokoch.
Novinka Old Ideas vyjadruje pohľad starca, ktorý tuší blízky koniec a jeho dušu zviera temnota, no nebol by to Cohen, keby si zo seba a zo svojich poslucháčov nevedel vystreliť. Už samotná prvá veta piesne Going Home, ktorou pesničkár otvára svoj album,  vás odzbrojí svojou úprimnosťou: „Rád by som hovoril s Leonardom/Je to športovec a pastier/Je to lenivý bastard v obleku.“ Možno chce v poslucháčovi navodiť dojem, že mu  netreba veriť všetko alebo je len dostatočne sebaironický. Nikto z nás nemal pocit, že Cohen počas jeho nedávnych dvoch bratislavských vystúpení pripomínal „lenivého bastarda“, bol jeho opakom. Veď každý jeden trval viac ako 3 hodiny! Ale je pravda, že keď ste úprimný k sebe, môžete byť aj k okolitému svetu.
Old Ideas je Chohenov najlepší album od ?Democracy? z roku 1992. Medzitým vydal dve veľmi slušné nahrávky, Ten New Songs a Dear Heather, ale, paradoxne, Old Ideas znie sviežejšie ako jeho poslední predchodcovia. Možno aj preto, že sa Cohenovi podarilo zresuscitovať jeho geniálne schopnosti. Vlastne, mohol za to osud. Po svetovom turné v roku 1993 mal civilného života dosť a odišiel do buddhistického kláštora v Los Angeles. Šesť rokov tam meditoval a pripravoval jedlo svojmu majstrovi. Po návrate z hory s prekvapením zistil, že je na mizine, vtedajšia manažérka ho pripravila o jeho peniaze. Nezostávalo mu nič iné, len sa vydať na veľké turné, aj keď sa kedysi dušoval, že s vystupovaním definitívne skončí. Živé hranie mu však zachutilo. Po jednej šnúre urobil ešte jednu a popritom začal písať nové piesne. Jednu z nich Darkness zahral aj v Bratislave. Výsledok  Cohenovho kreatívneho znovuzrodenia už poznáme. Je ním album Old Ideas. Staré nápady. Čo tým chcel majster povedať? Že sú to myšlienky starého chlapa alebo že je tento album je o veciach, ktoré tu už boli? Na túto otázku Cohen odpovedal v pôvabnom rozhovore so spevákom Pulp Jarvisom Cockerom:  „Niektoré z nich sú 2 614 rokov staré, niektoré ešte staršie, niektoré mladšie.“
Okrem toho nikto nechce od Cohena nové nápady. Má svoj typický hlboký hlas, ktorý sa vekom ešte viac prehĺbil, ženské zboristsky, jeho kapela hrá čisto a úsporne, ale zdanie klame. Na svojej novinke zložil niekoľko nádherných kusov. Či už gospelovú Come Healing, alebo Amen, v ktorých sa kríži Cohenov záujem hľadania boha v ženskom náručí alebo si vypočujte bluesovo ladenú pieseň Darkness, ktorú už teraz možno považovať za Cohenovu klasiku: „Nemám žiadnu budúcnosť/Viem, že mi zostáva len zopár dní/myslel som, že budem žiť z minulosti/ale temnota mi zostala,“ spieva Cohen a  pokračuje: „Nepijem, nefajčím/Nemám už v sebe veľa lásky, ale viem, že takto si to chcela/ nechýbaš mi, láska/nemám na nič chuť.“ Cohen síce spieva, že jeho dni sú zrátané, ale zas neberme tohto „lenivého bastarda“ až tak vážne. Už hovorí o novom turné a ďalšom albume, vraj má už dve tretiny hotové!

Leonard Cohen: Old Ideas (Sony Music 2012)
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite