Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prečo volím KDH

.richard Rybníček .časopis .téma

Môj osobný život je od revolúcie spätý s verejným životom. Už ako prvý podpredseda Občiansko-demokratickej mládeže som prichádzal do styku s predstaviteľmi KDH. Dobre poznám jeho vedúcich predstaviteľov, minulých, ale aj súčasných.

Nie je žiadnym tajomstvom, že som veriaci človek. Prijímané, mnohokrát ťažké rozhodnutia, konfrontujem so svojou vierou. Nikdy som sa netajil tým, že som KDH odovzdával svoju dôveru vo voľbách. Viackrát som sa verejne a kriticky vyjadril na adresu strany, dokonca aj v tomto časopise začiatkom minulého roka. Nič to však nemení na veci, že KDH je pevnou súčasťou demokratizácie Slovenska a zástancom kresťanských hodnôt, ktoré sú historicky Slovensku najbližšie.
V dnešnej dobe sa politické strany a ich vnútorné štruktúry dostali do krízy a ukazuje sa, že dôvera v ne je asi najhoršia od čias revolúcie. Ale nestotožňujem sa s tým, že v parlamentnej demokracii majú dostať priestor ľudia, ktorí všetko navôkol kritizujú, považujú za zlé, ale neponúkajú žiadnu rozumnú alternatívu. KDH na čele s Jánom Figeľom je pre mňa politická strana, ktorej dôverujem, že súčasnú situáciu chápe.
Moja osobná skúsenosť s KDH za ostatných 13 mesiacov v pozícii primátora Trenčína je mimoriadne pozitívna. Napriek tomu, že mnoho politických elít v posledných dvoch dekádach vzišlo z Trenčína, mesto to nepocítilo. Ján Figeľ pochopil dramatickú situáciu Trenčína a jeho obyvateľov, najmä v doprave a infraštruktúre. Svojím prístupom nám pomáha vyriešiť veci, ktoré 13 rokov predtým nebolo možné dotiahnuť do úspešného konca. Za seba, ale najmä za všetkých Trenčanov, som mu vďačný.
Pevným pilierom pre KDH do budúcnosti je nielen otázka ochrany, bezpečnosti a spravodlivosti. KDH si oveľa viac ako ktorákoľvek iná strana uvedomuje potrebu posilňovania kompetencií a presunu financií do regiónov a nutnosť decentralizácie.
Netreba zabúdať, že KDH vždy ostane hnutím, ktoré sa najviac pričinilo o pád komunizmu. Som sympatizant, volič a s mnohými predstaviteľmi strany aj osobný priateľ. Či už je to Ján Čarnogurský, Pavol Hrušovský, alebo z mladšej generácie Radoslav Procházka, Jana Žitňanská alebo Daniel Lipšic, s ktorým sme spoločne na starej škodovke jazdili po Slovensku a presviedčali ľudí, aby podporovali demokratizáciu krajiny. Na tieto časy veľmi rád spomínam. Aj preto KDH v týchto zložitých časoch stále dôverujem.
 
Autor je primátor Trenčína
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite