Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Je skutočná?

.peter Bálik .časopis .hudba

Vedel by mi niekto povedať, kto je tá Lana Del Rey? Otázka, na ktorú sa snažia odpovedať mnohí, ale bez väčšieho úspechu. Isté je, že táto dvadsaťpäťročná americká speváčka je na ceste do hviezdneho neba americkej popmusic.

Takáto vec sa v šoubiznise stáva iba málokedy. Je tu žena, ktorá si hovorí Lana Del Rey, má za sebou iba dva single a už vystupuje v tých najsledovanejších programoch, a to ešte pred oficiálnym vydaním jej debutového albumu Born To Die. Ten by sa mal objaviť 30. januára. Médiá píšu o novej alternatívnej hviezde, no fakty skôr hovoria o tom, že Lana Del Rey je výborne zabalený produkt, ktorý s alternatívou nemá veľa spoločného.  

.lana je Lizzy
Meno Lana Del Rey sa v tichosti objavilo na internete v máji minulého roka, keď niekto zavesil na YouTube klip s jej pesničkou Video Games. V prvých týždňoch sa sledovanosť videa vyšplhala na desaťtisíc klipov, no každým ďalším mesiacom jeho sledovanosť rástla až k dnešným desiatim miliónom. Zvedaví novinári a hudobní fanúšikovia začali pátrať, kto je tá Lana Del Rey, ale zo začiatku sa k ničomu nedostali. Videli len klip, nakrútený v nostalgickom retroštýle päťdesiatych rokov minulého storočia, kde speváčka predstavuje americkú mladú „hausfrau“, ktorá sa vydala za muža, ktorého nemiluje, ako vystrihnutú zo starého hollywoodskeho trháku. Bez ohľadu na to sa z piesne stal veľký hit. Nie je v tom žiadny trik, jednoducho sa táto pesnička ľuďom zapáčila.
Nikto však netušil, že táto speváčka tu už bola. Pred dvoma rokmi Lana vystupovala pod svojím občianskym menom Lizzy Grant a nahrala debutový album na nezávislej značke. Ten sa v roku 2010 objavil na iTunes, ale po niekoľkých mesiacoch záhadne zmizol. Lizzy Grant sa vytratila, aby sa o rok neskôr objavila ako Lana Del Rey. Napriek tomu, že sledovanosť jej songu Video Games rástla každou sekundou, na blogoch sa už objavili názory, že je bábkou alebo vyrobeným produktom veľkej nahrávacej spoločnosti. V jednom z prvých rozhovorov, čo dala médiám, rozprávala, že žila v Trailer Parku čiže v štvrti zloženej z obytných prívesov, napriek tomu, že neskôr médiá zistili, že pochádza z veľmi dobre situovanej rodiny. Jej otec, inak veľmi šikovný obchodník, jej prvý album produkoval.
Ďalším postrehom boli jej veľké pery, ktoré sa nápadne zväčšili od čias, keď ešte vystupovala ako Lizzy Grant. Lana dokonca tvrdila, že klip k Video Games si spravila sama, no jeho kvalita, napriek tomu, že je nakrútený akosi mimochodom, hovorí, že ho musel vyprodukovať profesionál. Už len to meno je zvláštne a ako sama speváčka hovorí, nič neznamená. Podľa nej je to zhluk slov, ktoré znejú dobre, ak sú pohromade. To, či si tento pseudonym vymyslela sama, už neprezradila. Po všetkých týchto pochybnostiach sa automaticky začali vynárať otázky typu: Píše si tie skladby sama? A vôbec, existuje Lana Del Rey? V dnešných časoch, keď sa na internete potulujú rôzne virály, o ktorých sa ľudia prú, či sú skutočné, alebo nie, a pritom ide o klasickú skrytú reklamu, je možné takmer všetko.

.sladkotrpký úspech
Vydavateľstvo Interscope tvrdí, že s ňou podpísalo zmluvu až v septembri minulého roku, po úspechu Video Games, no pravdepodobnejším variantom je, že sa o ňu staralo už dávnejšie. Lana Del Rey vždy chcela byť speváčkou, spievala po brooklynských baroch, kde robila predskokanku známejším lokálnym kapelám alebo sa zúčastňovala „open mike“ večerov, kde v zástupe viacerých talentov spievala svoje pesničky. Hovorila, že demá posielala všetkým spoločnostiam, no tie sa vracali späť bez väčšieho úspechu, pretože, ako hovorí, hľadačom talentom, prišli divné. Po krátkej epizóde s nezávislou firmou sa nakoniec jej veci zapáčili ľuďom z Interscope, ktorí sa z nej rozhodli urobiť hviezdu. Jednoducho, zacítili jej veľký komerčný potenciál.  
Keby existoval recept na to, ako spraviť z niekoho hviezdu, ktorá by sa páčila miliónom, tento priemysel by nikdy nefungoval. Je to beh na dlhé trate, ktorý sa nemusí skončiť úspechom, ale Interscope jej veril a je zrejmé, že firma do nej už pred oficiálnym podpisom zmluvy v septembri investovala do nej veľa peňazí. Ale nemožno o nej hovoriť iba ako o bábke v rukách šoubiznisových mogulov. Podobne ako Lady Gaga, aj Lana Del Rey si túto cestu vybrala sama. Je veľmi ambicióznou a ctižiadostivou ženou, čo potvrdila aj firma Polydor, ktorá ju zastupuje na európskom kontinente. Podľa nich Lana vie, čo chce a vie, ako to dosiahnuť. Podobne ako Lady Gaga, Madonna, Duffy alebo Hana Hegerová (vlastným menom: Carmen Mária Štefánia Farkašová) či desiatky ďalších speváčok, vytvorila vlastnú postavu, za ktorou sa skrýva skutočná Lizzy Grant.  Okrem toho, Lana Del Rey znie lepšie, nie?
Veľký úspech, ktorý v rozhovore NME označila za sladkotrpký, po kritike, ktorá sa zniesla na jej osobu, môže mať aj správne načasovanie. Video Games znie ako „indie“ pesnička, aj keď vlastne nemá s alternatívnou scénou nič spoločné. Lane Del Rey sa možno podarí to, čo pred rokmi vyšlo Alanis Morrisette. Tá sa svetu predstavila ako alternatívna rocková pesničkárka, predala milióny albumov a pritom predtým sa snažila presadiť ako speváčka tuctových disco skladieb. Firma len využila jej nesporný talent a chuť sa presadiť sa a v čase alternatívneho „boomu“ zabalila jej hudbu do starostlivo vyprodukovaného a vhodného šatu, ktorý, na rozdiel od skutočných rockových pesničkárov, príliš nerušil a vyslala ju do sveta.  

.one hit wonder?
Dnes je viacero talentovaných speváčok z alternatívneho sveta, ktoré žnú úspechy (Florence and The Machine, Lykke Li alebo Cat Power), ale ich hudba nie je až taká stráviteľná, aby oslovila masy ako v prípade Lany Del Rey, ktorej pesničky skvelo zapadli do trendov súčasnej popmusic, kde sa mieša retro (Amy Winehouse, Duffy, Adele), s elektronickou hudbou a alternatívou. Odpoveď, či Lana Del Rey obstojí, dá len čas. Ak je skutočne len bábkou, vydrží dva-tri roky a zhasne, ak samostatne uvažujúcou umelkyňou, tak tu bude dlhšie.  Nevieme, ako sa bude vyvíjať jej príbeh. V decembri jej vyšiel druhý singel Blue Jeans, ktorý si vedie rovnako dobre ako Video Games, a je veľmi pravdepodobné, že aj jej debut Born To Die vyletí vo svetových rebríčkoch poriadne vysoko. Ale je možné, že po úspechoch prvotné nadšenie vyprší a z Lany sa stane takzvaný „one hit wonder“, čiže bude len speváčkou s jedným veľkým hitom, ktorá upadne do zabudnutia.  
Kedysi bol svet popmusic veľkým tajomstvom, v ktorom sa vyrábali hviezdy ako na bežiacom páse bez toho, aby masy čo len nahliadli do súkromia veľkých nahrávacích firiem. Keď sa na scéne objavil Frank Sinatra alebo Tom Jones, ľudia ich brali ako hotovú vec a málokto riešil, či a do akej miery za ich úspech môže talent a nakoľko je to šikovný marketing. Aj preto, že v tom čase bolo navôkol toľko skvelých skupín. Dnes je situácia iná. Nikdy predtým nebolo v hitparádach toľko vaty a bezduchých piesní, ktoré majú bližšie k produktom ako skutočným pesničkám. Kauza s Lanou Del Rey ukazuje, že hudobní fanúšikovia sú dnes oveľa obozretnejší ako v časoch Toma Jonesa. A už vôbec netreba naletieť dojmu, že pred nami dnes stojí nejaký nový super objav. Video Games je len popsong, slušný, ale nijako prevratný. Ako napísal portál Pitchfork, takých by iná speváčka – Cat Power – vysúkala stovky. S tým rozdielom, že Cat Power poznajú tisíce a Lanu Del Rey milióny ľudí. Ale to je v poriadku. Je to len popmusic, nič viac. Je to miesto, kde hviezdy vznikajú aj zanikajú.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite