Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ale Angela má emócie

.martin Hanus .časopis .téma

Rozhovor s premiérkou Ivetou Radičovou o nemeckej kancelárke a jej umení kompromisov.

.s Angelou Merkelovou máte niečo spoločné: obe ste sa vo svojich krajinách ocitli ako prvé ženy na vrchole moci a obe ste vyrastali za socializmu. Vytvorili ste si vďaka týmto okolnostiam akýsi špeciálny vzťah, alebo je celkom štandardný ako s inými európskymu lídrami?
Nechcem, aby to vyznelo trúfalo, ale tých spoločných znakov máme viac: obe sme pracovali v akadémii vied, obe sme prešli cestou hovorkyne, ministerky, až potom sme prišli do čela svojich vlád a dostali sme sa tam v dôsledku problémov, v ktorých sa ocitli naše strany. Merkelová navyše razí slušnosť v politike, nikdy podpásovo neútočí, s opozíciou komunikuje vecne, bez negatívnej emócie. Máme teda aj podobné spôsoby, čo nás tiež zbližuje.

.kedy ste sa prvýkrát stretli?
Ešte počas mojej prezidentskej kampane, keď mi vyjadrila podporu. Prvý dlhší rozhovor sme mali v Berlíne krátko po mojom nástupe ako premiérky. Bolo krásne počasie, zavolala ma na terasu a úplne vecne sme sa bavili o našom „nie“ prvej gréckej pôžičke.

.čo vám povedala?
To, že plne chápe naše argumenty, ale nemôže konať inak. Moja odpoveď bola: ale ja môžem.

.a jej reakcia?
„Akceptujem.“

.čím sa kancelárka vyznačuje pri rokovaniach na európskych summitoch?
Nikdy nepoužíva metódy tvrdého chlapa búchajúceho po stole. Niektorí páni tam mávajú emotívne výpady a vy určite uhádnete, ktorých mám na mysli. Ženy sú skôr tie, ktoré ich upokojujú. Angela nemá ani v náznaku silácke prejavy, pritom práve ona má na ne právo, pretože nesie hlavnú záťaž riešenia dlhovej krízy. Ona však argumentuje čisto racionálne.

.medzi štyrmi očami sa bavíte spolu najmä po anglicky alebo po nemecky?
Ako kedy. Väčšinou uprednostňujem angličtinu, pretože v nej už myslím, navyše, Angela ju má výbornú. V nemčine nemyslím, ale sa prekladám, takže je to kostrbaté a kým poviem jedno súvetie, Angela by za ten čas mohla dojesť obed. (Smiech.)

.ten vzťah medzi vami je len taký štandardný „summitový vzťah, keď si všetci politici navzájom tykajú, tľapkajú sa po pleci a majú profesionálne úsmevy, alebo je tam aj niečo viac?
Cítim, že je tam aj niečo viac. Keď sme si pripomínali 20. výročie vyšehradskej štvorky, zavolala som ju, či by náhodou neprišla. Ona aj pri svojom plnom diári s dôležitými termínmi bez zaváhania zmenila program a prišla do Bratislavy.

.je priestor na osobné až ženské rozhovory?
Tak teda, na takéto rozhovory nemávam priestor už ani s priateľkami či doma...

.o čom sa bavíte, pokiaľ nerozoberáte eurokrízu?
Veľa sme spolu hovorili o mechanizmoch komunikácie s vlastným tímom, o tom, ako zvládať problémy vo vládnej koalícii. Toto sme rozoberali veľmi dôkladne a som jej vďačná za všetky postrehy.

.dávala vám aj rady?
Nie, boli to len postrehy. Ona naozaj nie je politik, ktorý by sa nadradzoval. Odovzdala mi však svoje skúsenosti, pozitívne aj negatívne.

.je zaujímavé, že hoci máte mnoho spoločného, celkom sa líšite vzťahom k moci. Merkelová je mocensky rozmýšlajúca politička, vie si zariadiť poriadok v strane, už vytesnila na okraj viacerých významných politikov CDU. Cítili ste tento rozdiel medzi vami?
Áno, tento rozdiel tu je. Ona pochopila, že musí mať veľmi silnú pozíciu vo vlastnej politickej strane...

... a silné lakte.
Nemyslím si, že ona je typ, ktorý presadzuje veci lakťami. Ale je fakt, že upevňovaniu mocenskej pozície venuje pravidelnú energiu. Skutočne pravidelnú energiu...

.aj vás tým pri vašich rozhovoroch inšpirovala? Alebo ste si pri nej skôr len uvedomili, že na toto nie ste stavaná...
(Ticho.) Skôr v inom som si uvedomila, kde som urobila chybu. Nie jednu, boli asi dve. Myslela som si, že sa to dá inak. Ale nedá.

.naznačíte viac?
To má ešte čas.

.nemeckí novinári hovoria o Merkelovej často ako o mimoriadne kontrolovanej osobe, ktorá akoby nemala emócie...
...ale ona má emócie. Po páde mojej vlády mi ich prejavila pred všetkými premiérmi. Povedala prítomným, že už nesmieme dovoliť, aby z dôvodu riešenia európskych problémov musel niekto položiť na stôl takú obeť, akú položila Iveta. Zdôraznila, že sa to nemalo stať a že sa to už nesmie nikdy stať. Bolo to veľmi emotívne.

.ale na druhej strane vám predtým v Bruseli nepomohli, keďže sa nenašla žiadna európska dohoda, ktorá by vašej vláde umožnila nezúčastniť sa na eurovale a zároveň ho neblokovať. Nemali ste pocit, že sa na vás vykašľali?
(Ticho.)

.asi ste ho trochu mali...
Nie, vôbec nie, len hľadám správne slová. Myslím si, že bola šanca už vtedy prijať rozumné rozhodnutie, čoho dôkazom je, že sa prijíma teraz. Ale často býva objektívny problém s časovým posunom. Dobré riešenie sa nájde, ale niekedy trochu neskoro.

.merkelová má aj povesť chladnej technokratky, ktorá nemá veľké idey.
To nie je pravda, ona ich má. Naozaj verí v jednotu Európy. Je presvedčená, že po dvoch svetových vojnách a dvoch totalitách je taká jednota nevyhnutná. U nej je to autentické, veď ani krízové obdobie nezneužíva na to, aby Nemecko ako silná mocnosť dávalo ultimáta. Ona to jednoducho nerobí, lebo je presvedčená, že jednota, spoločné úsilie a voľný trh sú všeobecným dobrom. Verí v ducha európanstva, občianstva a to je silná idea.

.videli ste u nej v súvislosti s touto krízou bezradnosť či zúfalosť?
Všetci sme boli neraz bezradní aj zúfalí. Taký krach Talianska si nikto z nás nechce ani len predstaviť. Zabrániť šíreniu tej nákazy je nesmierne ťažké.  

.hovorila vám niekedy aj o vlastných chybách, ktorých sa dopustila?
Samozrejme, že sme hovorili aj o chybách.

.môžete povedať, čo Merkelová pokladá za svoje omyly?
(Ticho.) Zvažujem, či môžem. Poviem to takto: reflektuje chyby.

.merkelová musí fungovať v nemecko-francúzskom tandeme s Nicolasom Sarkozym. Bavíte sa spolu o ňom?
Že či...

.tu už asi ani nezvažujete, či nám poviete viac...
Naozaj nezvažujem. (Smiech.)

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite