Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Je oveľa liberálnejšia než CDU

.martin Hanus .časopis .téma

Rozhovor s Gerdom Langguthom, profesorom politických vied a autorom biografie o Angele Merkelovej.

.v príprave na vašu rozsiahlu biografiu ste sa rozprávali aj so samotnou Angelou Merkelovou. Keď kniha vyšla, dala vám vedieť, čo si o nej myslí?
Nie. Viem len, že nebola so všetkým spokojná, najmä s kapitolami, ktoré sa týkali jej otca. Ale to je v poriadku. Nepísali som knihu na jej objednávku, napísal som nezávislú, kritickú, neautorizovanú biografiu, a preto je normálne, že osoba, ktorá je v takejto knihe vykreslená, sa k tomu nevyjadruje.

.je zaujímavé, že ste členom CDU, koncom 70. rokov ste boli dokonca poslancom aj členom vrcholných grémií strany. Ako vašu knihu prijala CDU, keďže ste ku kancelárke neboli vždy lichotivý?
Knihu prijali veľmi pozitívne nielen novinári, ale aj členovia strany, ktorí ma odvtedy často pozývajú na stranícke podujatia, aby som hovoril o Merkelovej. Sympatie súvisia asi aj s tým, že najmä pre kresťanských demokratov v západnom Nemecku je naďalej východnou Nemkou, ktorá do strany prirodzene nevrástla, ale priskočila odkiaľsi zboku.

.kancelárku médiá neraz označujú za pragmatickú technokratku, ktorá nemá žiadne veľké idey. Súhlasíte?
Áno aj nie. Ona je skutočne pragmatický človek, zameraný na riešenie problémov, pričom k nim pristupuje bez akýchkoľvek ideologických šablón. CDU mala viacero dlhodobých postojov, ktoré bola Merkelová schopná zmeniť doslova zo dňa na deň, ako sa to stalo v prípade zrieknutia sa jadrovej energetiky či zrušenia všeobecnej brannej povinnosti. Vďaka svojmu životopisu jednoducho nie je zviazaná tým, že niektoré veci sa v strane hlásali po desaťročia.

.ale nevyplýva z toho, že ona sama nemá vlastné presvedčenie?
Iste, ona nie je ideologička, na druhej strane má isté presvedčenia, ktoré sú chápané veľmi pragmaticky. Ako obyvateľka bývalej NDR má však napríklad cit pre pojem slobody. CDU má kresťansko-sociálne, konzervatívne a liberálne krídlo, pričom Merkelová patrí najskôr k tomu poslednému. Celkovo je podstatne liberálnejšia než samotná CDU.

.najmä konzervatívne krídlo strany je nešťastné z vývoja, akým sa uberá CDU pod jej vedením a kritizuje hodnotové vyprázdňovanie strany. Dá sa povedať, že Merkelová bola motorom liberalizácie CDU, alebo by k tomu došlo aj bez nej?
Sčasti by sa to takto vyvíjalo aj bez nej, ale súčasne platí, že ten vývoj bol vďaka nej značne rýchlejší. Je však ťažko rozlíšiť, čo spustila ona sama a čo bola iba jej reakcia na zmeny v spoločnosti. Určite to bola Merkelová, ktorá organizovala zmenu sociálnej aj rodinnej politiky CDU. S Kohlom by sa to až sem nedostalo. Keby však týchto zmien nebolo, CDU by nemala takú podporu medzi voličmi, aby mohla postaviť vlastného kancelára.

.no CDU, paradoxne, v posledných voľbách strácala a dosahovala najhoršie historické výsledky...
To je pravda, ale nie je to paradoxné. Nemecký volič sa zmenil. CDU získala naposledy podstatne lepší výsledok než druhá masová strana SPD, ktorá zaznamenala oveľa väčší prepad. Keby bola dnes CDU konzervatívnejšia, mala by určite pod 30 percent, možno by sa blížila k 20 percentám.

.je však zvláštne, že napríklad problém potratov pre nemeckých kresťanských demokratov de facto neexistuje...
Je pravda, že CDU sa síce hlási ku kresťanským hodnotám a je v nej zrejmý vplyv katolíckej aj evanjelickej cirkvi, no takýmito témami sa už vôbec nezaoberá. Keby tak robila, v dnešnom Nemecku by nemala voličov. Preto Merkelová nemá o takéto sporné témy žiadny záujem.

.vy osobne tento vývoj vítate?
Nemal alternatívu. CDU si teraz napríklad osvojila zavedenie centrálnej minimálnej mzdy, čo dosiaľ odmietala. Tým však SPD zobrala dôležitú volebnú tému, pretože minimálnu mzdu si želá väčšina Nemcov.

.je dnes Merkelová iný človek ako pred vyše šiestimi rokmi, keď sa stala kancelárkou? Zmenila ju moc?
Myslím si, že sa mentálne nezmenila. Samozrejme, je oveľa skúsenejšia, určite sa zmenila najmä fyzicky, keďže vinou kancelárskeho životného štýlu veľmi pribrala. Ale zdá sa mi aj pokojnejšia.

.ako to myslíte?
Je, skrátka, uvoľnenejšia. Mnohé veci a rituály sa v politike neustále opakujú, vďaka čomu ich už potom politik zvláda s prehľadom.

.merkelová momentálne nemá v strane konkurenta. Možno ju v tomto ohľade porovnať s takými mocenskými velikánmi ako bol Helmut Kohl?
To sa ešte ťažko porovnáva, pretože Kohl vládol celých 16 rokov. Navyše, Kohl bol kancelár nemeckého zjednotenia, čo bola udalosť takého významu, k akej dôjde raz za sto, či možno až tisíc rokov. No aj tak sa domnievam, že Merkelová sa v budúcnosti nemusí takýchto porovnávaní obávať.

.čím sa chce podľa vás zapísať do učebníc dejepisu?
V politike ju poháňa túžba dosahovať špičkové výkony. Aj v škole bola vždy najlepšou žiačkou a dodnes jej ostalo, že chce byť lepšia než všetci ostatní. To sa ukazuje aj pri rokovaniach na úrovni šéfov európskych vlád, na ktorých Merkelová ostatných tromfuje znalosťou európskych zmlúv. V jej prípade by som dokonca hovoril o fetišizme detailu, pretože ju jednoducho baví ísť do najmenších detailov. V učebniciach chce byť raz zapísaná ako triezva, pragmatická politička, ktorá nadobro zmenila energetickú politiku a zachránila euro.  

.akú budúcnosť jej predpovedáte?
Ak SPD so Zelenými nebudú mať po voľbách v roku 2013 parlamentnú väčšinu, Merkelová sa môže stať opäť kancelárkou, ale už nie s liberálmi, ale so sociálnymi demokratmi či so Zelenými.

.ak voľby prehrá, odstúpi?
To by záviselo od konkrétneho výsledku. Ale ona nie je typ politika, ktorý by odstúpil dobrovoľne.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite