Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Vyrojili sa nové politické diskusie

.eva Čobejová .marek Vagovič .časopis .médiá

Slovenské televízie vycítili, že pred voľbami a v čase vyššieho záujmu o politiku (aj vďaka potácajúcemu sa euru či kauze Gorila) by sa diváci mohli vrátiť k politickým diskusiám. Napokon, nadpriemerný záujem o tradičné nedeľné politické diskusie nasvedčuje, že obyvatelia Slovenska stále nie sú k politickým témam celkom ľahostajní.

Verejnoprávna televízia spustila v utorok o deviatej večer na Jednotke reláciu  Zoči-voči s moderátorom Richardom Dürerom (po týždni ho vystrieda Anna Vargová) a aby to divák, ktorý má rád politické diskusie, nemal jednoduché, presne v tom istom čase sa na TA 3 začínala nová diskusná relácia Klub 3 s moderátorkou Annou Ghannamovou. Divák si teda musel vybrať, maličká škodoradosť v tomto súboji o diváka rozhodne nechýbala: nemôžeš mať, milý divák, všetko, musíš si vybrať: hop alebo trop.
Ani jedna z relácií síce rebríčky sledovanosti nevalcovala, bodoval najmä pôvodný romantický seriál na televízii Doma, ale nič tragické sa nedialo, svojich divákov si oba programy našli. A čísla sledovanosti by najmä pri verejnej službe nemali byť rozhodujúce, práve preto ešte stále platíme koncesionárske poplatky.
Príchod nových politických diskusií ukázal klasický problém – nutnosť kvalitného televízneho moderátora, ktorý je nielen pohotový, atraktívny a dobre artikuluje. Musí byť politikom rovnocenným partnerom, zároveň by nemal byť trápne afektovaný, nemal by mať sklon moralizovať a nemal by byť zaťažený ani žiadnymi komplexmi, ktoré by si riešil v politickej diskusii. Okrem toho musí mať nielen rozhľad, ale aj rozumieť tomu, čo sa v politike práve deje. A nenariekajme na malé slovenské pomery, aj v Česku je takých málo, aj Václav Moravec je tam len jeden.
Verejnoprávna Zoči-voči mala efektnú scénu, trošku zamrznutých divákov a moderátora, ktorý pôsobil pokojným a vecným dojmom. Ani dvojica diskutujúcich Ivan Mikloš (SDKÚ) – Peter Kažimír (Smer) nebola celkom od veci. Akurát témy, o ktorých sa hovorilo, už boli tisíckrát prebraté. Politickou scénou teraz hýbu iné veci, ako je rovná daň, a naznačil to aj jeden z divákov, ktorý sa Ivana Mikloša opýtal na Gorilu. Verejnoprávna televízia akoby prijala lacný argument politikov, že obyčajných ľudí nezaujíma nejaké politikárčenie, chcú vedieť najmä, čo bude drahšie, aké budú dane a či budú vyššie platy. Ale to je podceňovanie divákov.
Rozpačito pôsobila aj nová diskusná relácia Klub 3, ktorú vysielala v rovnakom čase TA3. Moderátorka Anna Ghannamová totiž trpí podobnou chorobou ako viacerí jej kolegovia v konkurenčných médiách: navonok sa snažila pôsobiť prísne a nekompromisne, v skutočnosti však z politikov veľa zaujímavého nedostala. Najviac sa zapotil Ján Figeľ, ktorému obsedantne vyčítala aj veci, ktoré sú v rozpore s realitou (laxný postoj KDH k vyšetrovaniu Gorily). Robert Fico (Smer), naopak, vyviazol z témy až príliš ľahko, čo zrejme súvisí aj s tým, že Ghannamová robila v minulosti nadprácu v prospech SDĽ (TV Luna). Klub 3 síce nebol nudný, recyklovaným starým tváram však nový obal nepomôže.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite