Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Siskár z Gorily: Pripomína mi to činnosť SIS

.marek Vagovič .časopis .kauza

V čase odpočúvania bytu, v ktorom sa mal stretávať Jaroslav Haščák z Penty s vtedajším ministrom hospodárstva Jirkom Malchárkom či členkou Výkonného výboru FNM Annou Bubeníkovou, bol František Polák funkcionárom SIS. „Všetci, ktorí mohli mať s akciou Gorila niečo spoločné, boli z tajnej služby postupne vyštvaní,” tvrdí Polák v rozhovore pre .týždeň.

.čítali ste spis Gorila?
Samozrejme.

.takže ten František Polák ste vy.  
Myslím, že aj o mne sa tam píše.

.podľa spisu ste vtedy boli riaditeľom 1. odboru sekcie D.
Áno, bol som vtedy príslušníkom SIS a riaditeľom jedného z odborov. Ale nemal som na starosti cirkvi ani politické strany, ako sa tam uvádza. Takéto niečo SIS nerobí.

.poznáte sa s Jánom Rejdom, ktorý sa mal stretávať v odpočúvanom byte so spolupracovníkom Penty Zoltánom Vargom?  
Áno, Janka Rejdu poznám osobne. Bol aj svedkom na svadbe môjho brata, ako sa píše v spise.  

.rejda údajne povedal Vargovi, že sú s vaším bratom dlhoroční priatelia. Vraj pozná aj vašich rodičov, ktorí sú zo Šurian. „Ján Polák bol tiež policajtom, urobil si právo a teraz je advokát. Františka Poláka pozná Rejda len cez jeho brata Jána, naposledy s ním hovoril práve na Jánovej svadbe. Rejda hovorí, že František Polák bol vyšetrovateľ, potom siskár, potom advokát a potom znova siskár. František Polák má dom v Topoľčanoch.” Je to pravda?
Všetko, čo tam Janko v tejto súvislosti povedal, sedí.

.až na tie Topoľčany. Podľa výpisu z katastra vlastníte dom v Topoľčiankach.   
Áno, zdedil som ho po starých rodičoch. Rejda možno povedal, že mám dom v Topoľčiankach. Ten, čo to prepisoval, to však mohol zle počuť.   

.rejda tiež Vargovi údajne povedal, že 28. februára 2006 sa má s vami stretnúť v Nitre. Stretli ste sa?
Presný dátum si už nepamätám, ale raz sme sa stretli.  

.o čom ste spolu hovorili?     
Stretli sme sa za okolností, ktoré sú úplne transparentné. Ak ma predvolajú na výsluch, veľmi rád to vysvetlím. Bolo to stretnutie v prospech služby, v tejto veci som sa vtedy stretol aj s generálnym prokurátorom (Dobroslavom Trnkom – pozn. red.).   

.varga si myslel, že chcete Rejdu zlanáriť do SIS.  
Nič také sme nepreberali. Bolo to služobné stretnutie, o ktorom nemôžem hovoriť. Hovorili sme spolu asi desať minút. Keď to bude potrebné, nemám problém vypovedať a všetko objasniť.   

.podľa Rejdu ste mali v SIS zastaviť informáciu, že spolupracuje s Vargom z Penty, od ktorého vraj bral aj peniaze.  
To je absolútna hlúposť.  

.rejda tvrdil, že mu to povedal váš brat, ktorý ho predtým sám kontaktoval.       
Je pravda, že môj brat sa s ním stretol – neviem, či náhodne, alebo mu predtým volal. Keďže som sa chcel stretnúť s Rejdom a nemal som naňho telefón, poprosil som brata, aby mi s ním dohodol stretnutie. Môj brat však nevedel o mojej činnosti v službe nič. Vedel len to, že tam pracujem.

.rejda mal tiež Vargovi povedať, že váš odbor sa vtedy zaoberal prípadom kňaza, cez ktorého mali niektorí ľudia v SIS tunelovať cirkevné majekty. Je to pravda?
K tomu sa nemôžem vyjadrovať. Viem o činnosti toho kňaza, služba ho však nechránila, ani s ním nemala žiadny biznis. Pokiaľ by niečo také bolo, je to mimo mňa, ale pochybujem o tom.  

.pokiaľ ide o vás, až na pár nepresností Gorila v zásade sedí. Často pritom ide o osobné aj služobné veci, ktoré sa dajú len ťažko vymyslieť, alebo spätne zmanipulovať. Mohla SIS získať tieto informácie inak ako z odpočúvania?
K tomu sa neviem vyjadriť, poviem len svoj osobný názor. Pozrite sa, ja vás teraz môžem do telefónu aj klamať. Niekto nás však bude odpočúvať a prepíše náš rozhovor. Ten rozhovor bude autentický, aj keď v ňom budú zachytené klamstvá a nepresnosti. Niektoré veci, opísané v Gorile, mi však do seba zapadajú.  

.vedeli ste o akcii Gorila v čase, keď ste boli funkcionárom SIS?
Nie. O tejto kauze som sa dozvedel až teraz z médií, pretože táto vec mi neprináležala. Tajná služba pracuje tak, že jednotlivé odbory nevedia, čo robia iné odbory.

.určite máte v SIS stále kontakty, takže si to viete spätne preveriť.  
Od 1. júna 2006 som bol práceneschopný, odišiel som k 31. decembru 2006. Bolo to síce na vlastnú žiadosť, v skutočnosti ma však vyštvali. Dodnes sa s nimi súdim. Zo svojej praxe však môžem povedať, že keď som videl Gorilu, tak mi to veľmi pripomína služobnú činnosť. Formou spracovania aj tým, ako sú tam jednotlivé veci opísané. Pokiaľ viem, tak všetci, ktorí mohli mať s tou akciou niečo spoločné, alebo o nej vedeli, boli zo SIS postupne vyštvaní. Buď sa na nich niečo vymyslelo, boli uprataní alebo vyhodení.  
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite