Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Verejnoprávna skepsa

.eva Čobejová .časopis .médiá

Minulý utorok si spoločnosť Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) pozvala novinárov, aby sa pochválila tým, čo chystá na tento rok a ako sa jej podarili prvé vážne zmeny vo vysielaní. Pripomeňme, že január 2012 nové vedenie RTVS avizovalo ako ten správny čas, keď už bude možné hovoriť aj o programe, teda nielen o dlhoch a krízovom manažmente. Takže chvíľa to mala byť veľká.

Prvá prekvapujúca vec bola, že o prezentáciu noviniek RTVS nebol ani veľký záujem. Tých, čo chceli o vynovenom programe RTVS informovať, bolo viac ako tých, čo to zaujímalo. Akoby už o nič nešlo.
Hlavné slovo si vzal Andrej Miklánek, ktorý od septembra riadi celý program STV. „Čakali sme lepšie čísla, ale toto sme nečakali,“ s optimizmom vyhlásil hneď na začiatku o novom vysielacom čase Správ STV. Mediálni analytici boli neskôr opatrnejší pri hodnotení toho, či verejnoprávne spravodajstvo urobilo dobre, keď sa posunulo na 19. h a začalo tak priamo konkurovať Televíznym novinám Markízy, ktoré sú dlhodobo vnímané ako verejnoprávne správy robené profesionálnejšie a s  celebritne pestovanými osobami.
Andrej Miklánek však pôsobil radostne a sršala z neho energia. S nadšením opisoval nové projekty, ktoré televízia spúšťa, pripomínal úspešné Legendy popu, tradične populárnu Poštu pre teba či vychytené 5 proti 5. Avizoval nové zábavné aj publicistické relácie (Zoči-voči, Taxík), ako aj odvysielanie nových slovenských filmov či súbeh na dva nové seriály. Vzrušene hovoril o novej špecifickej reality show Trieda, ktorá má vysoké spoločenské ambície – chce meniť nielen jednu triedu deviatakov z malého mesta, ale aj celé školstvo.
Menej optimistickým dojmom pôsobila Anna Sámelová, šéfka spravodajstva, ktorá zopakovala to, čo hovorí od začiatku svojej dráhy na tomto poste: že manažérskou výzvou nebolo pre ňu prepúšťanie ľudí, ale práca s ubitými a nesebavedomými redaktormi, ktorých v televízii našla. Pripomenula tiež, že jej projekt, s ktorým uspela v konkurze, je stavaný na dlhšie časové obdobie, takže hodnotiť je ešte stále priskoro.
Hoci sa všetci usmievali a tvárili pokojne, predsa len bolo v tej miestnosti cítiť čosi fatálne. Nad verejnoprávnymi médiami sa už vznáša marec 2012. Voľby môžu opäť zmeniť pomery v Mlynskej doline aj v obrátenej pyramíde, opäť môžu prehádzať všetky persóny a anulovať všetky plány, ktoré tu v posledných mesiacoch prácne vznikli. Nie je vylúčené, že z tých, čo dnes vedú RTVS, sa tu po marci neudrží nikto. Preto istá skepsa, ukrývaná za spokojnými úsmevmi, je tu už veľmi citeľná.
Pointa prišla, keď Andrej Miklánek v stredu oznámil šéfredaktorovi .týždňa Štefanovi Hríbovi, že Večery pod lampou sa odsúvajú na obdobie po voľbách a riaditeľka RTVS Miloslava Zemková tento krok obhajovala, pretože relácia  môže predstavovať riziko. O pár hodín bolo zase všetko inak, a rokovania o Lampe sa začali opäť. Výsledný pocit? Atmosféra v RTVS je rozkývaná, ľudia zneistení a vyplašení. Voľby sú príliš blízko a ich výsledok príliš neistý.  
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite