Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Keď Trnka vyšetruje Galka

.marek Vagovič .časopis .téma

Špeciálne tímy na Generálnej prokuratúre nikdy neveštili nič dobré. Polícia im totiž nevidí na prsty, pričom Trnka týmto tímom prideľuje kauzy, z ktorých môže politicky profitovať.

V posledných rokoch riešili tri prípady, ktoré stoja za povšimnutie: kauzu Hedviga Malinová, údajnú manipuláciu pri hlasovaní o generálnom prokurátorovi a najnovšie aj odpočúvanie novinárov Vojenským obranným spravodajstvom (VOS) za ministra obrany Ľubomíra Galka (SaS). Zdanlivo odlišné prípady však vedú k rovnakému cieľu: predlžujú životnosť Dobroslava Trnku, a znižujú tak šancu na normálne fungovanie krajiny.
.ambiciózny a nedocenený
Neformálnym šéfom spomínaných tímov je Jaroslav Kozolka, ktorý začínal podobne ako Trnka na vojenskej prokuratúre. Mal povesť priemerného, no mimoriadne ambiciózneho prokurátora. „Už vtedy chcel byť šéf, čo mu nevyšlo, takže sa cítil nedocenený. On potrebuje funkciu, ale inak je to len vykonávač rozkazov,“ hovorí pod podmienkou anonymity jeden z jeho bývalých kolegov. 
Keď sa stal Trnka generálnym prokurátorom, stiahol si Kozolku k sebe. Ani tu si ho však kolegovia veľmi neobľúbili. „Stále šmíruje a zbiera informácie o kolegoch, správa sa ako spravodajský dôstojník,“ hovorí ďalší zdroj z Generálnej prokuratúry (GP). Podľa informácií .týždňa pracoval Kozolkov brat ako právnik pre Vojenskú spravodajskú službu (VSS). Po odvolaní ministra Galka sa údajne presunul na vysokú pozíciu vo VOS.
.päť rokov s Hedvigou
Prvým veľkým Kozolkovým prípadom bola Hedviga Malinová. Novinárov zaujal už pozoruhodným vyšetrovacím pokusom, keď so stopkami v rukách meral čas, za aký prešla Malinová cestu z autobusovej stanice do parku v Nitre, kde ju napadli dvaja neznámi útočníci. K akému záveru dospel, prokuratúra ani Kozolka dodnes nevysvetlili. Isté je len to, že Kozolkov tím už vyšetruje túto kauzu piaty rok, čím Trnka drží pod krkom Fica s Kaliňákom.
Pred niekoľkými mesiacmi začal Kozolka preverovať aj kauzu údajnej manipulácie pri voľbe generálneho prokurátora. Konkrétne tej zo 17. mája tohto roka, keď kandidoval len Trnka, pretože Jozef Čentéš odstúpil.
Prokuratúra skúma, či poslanci nedostali inštrukcie, ako majú vyplniť hlasovacie lístky, aby Trnka neprešiel a dalo sa to aj spätne skontrolovať. .výmenný obchod?
Trnka tento prípad pridelil Kozolkovi aj napriek tomu, že sám je v konflikte záujmov, keďže napadol spomínanú voľbu na Ústavnom súde. Prokuratúra teda začala vypočúvať poslancov, pričom jeden z nezávislých mal vypovedať, že dostal pokyn, ako má vyplniť hlasovací lístok. Denník Pravda naznačil, že by mohlo ísť o Andreja Ďurkovského, ktorý sa k výpovedi na GP nechce vyjadrovať.
Tá pritom rieši aj kauzu PKO, kde môže prísť Ďurkovský o imunitu. Kozolkov tím sa však nikam neponáhľa. Prvú žiadosť o zbavenie imunity už raz vrátil Krajskej prokuratúre na došetrenie. Ideálny spôsob, ako držať pod krkom poslanca Ďurkovského. A vyšetrovaním kauzy údajnej manipulácie pri hlasovaní o šéfovi GP znervózňovať aj vládnu koalíciu a zneisťovať Ústavný súd. Trnka môže byť spokojný.
.stretnutie s Radičovou
Vyšetrovanie odpočúvania novinárov vedie formálne Trnka, ktorý už raz ako prokurátor v kauze odpočúvania (Rusko – SME) zlyhal. Aj v tomto prípade robí kľúčové výsluchy Kozolka, hoci sa týkajú činnosti VOS, kde má momentálne pôsobiť jeho brat. Kozolka vypočúval aj premiérku Ivetu Radičovú, ktorá teraz vedie ministerstvo obrany. Podľa informácií .týždňa sa Radičová po výsluchu približne 20 minút bavila na dvore GP s Trnkom. Na otázku, o čom spolu hovorili, ani jeden z nich neodpovedal. GP nechce povedať, aké je zloženie špeciálneho tímu v kauze Gorila. Určite by však neprekvapilo, keby ho viedol Jaroslav Kozolka. Nereálna zrejme nie je ani predstava, že prokuratúra v najbližších dňoch navrhne, aby bol exminister Galko zbavený imunity a obvinený zo zneužitia právomocí verejného činiteľa. Parlament to potom odmáva vďaka hlasom Smeru a SDKÚ. Trnka bude mať bod k dobru a na Gorilu sa zabudne.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite