Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Možno veriť Rejdovi?

.martin Hanus .časopis .téma

Je fajn, že denník SME vyspovedal bývalého policajta Jána Rejdu, jedného z protagonistov spisu Gorila, ktorý sa v konšpiračnom byte stretával s ďalším bývalým policajtom Zoltánom Vargom, pracujúcim pre Pentu.

Ale k Rejdovej sebaobhajobe aj k jeho označeniu Gorily za „šalátovinu“ a za „grc“, ktorý je pravdivý iba na 20 percent, treba ešte niečo dopovedať.
Ján Rejda ako vôbec prvá postava z Gorily verejne potvrdil, že do odpočúvaného bytu na Vazovovej ulici naozaj chodil. To je posun – dnes už žiadna z hlavných postáv nemôže predstierať, že Gorila je čistý výmysel, ktorý sa neopiera o žiadne odposluchy v onom byte. Už teda možno pokladať za fakt, že Gorila stavia na reálnych odposluchoch z rokov 2005 a 2006. Rejda však prichádza so sebaobhajobou, ktorú treba brať vážne: do konšpiračného bytu vraj chodil ako protikorupčný policajt, ktorý poskytoval Vargovi menej dôležité spravodajské informácie výmenou za dôležitejšie informácie o páchaní trestnej činnosti a priebehu privatizácie. Pre SME odmietol, že by za to bral peniaze, ako to vyplýva zo zaznamenanej konverzácie s Vargom. Tie lži vraj účelovo pustila do sveta SIS, ktorá ho chcela kompromitovať z účelových dôvodov.
A teraz kľúčová otázka: Komu veriť viac, Rejdovým rečiam v Gorile či Rejdovým rečiam v SME? Alebo inak: je Ján Rejda dôveryhodný policajt? Tento niekdajší šéf oddelenia osobitných činností Úradu boja proti korupcii hovorí, že po zmene vedenia iného útvaru, v ktorom naposledy pôsobil, požiadal minulý rok na jeseň o uvoľnenie zo služobného pomeru. Lenže Rejdu vyzval na odchod policajný prezident Jaroslav Spišiak – a jedným z dôvodov boli aj Rejdove aktivity, ktoré zachytáva Gorila. S Rejdom teda nemala problém len konkurenčná SIS, ale aj jeho vlastná polícia. Je tu ešte jedna okolnosť, ktorá hovorí v prospech autenticity Gorily: ak má byť tento spis siskármi hrubo zmanipulovaný „grc“ v neprospech Rejdu, prečo záznam rozhovoru Rej du s Vargom obsahuje i informácie, ktoré kompromitujú aj niektorých funkcionárov vtedajšej SIS? Nie náhodou preto, že príslušný spravodajský dôstojník naozaj verne zapísal všetko, o čom sa Rejda s Vargom zhovárali?
Článok je skrátená verzia textu, ktorý vyšiel na www.tyzden.sk.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite