Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pozdrav zo záhrobia

.peter Bálik .časopis .hudba

Posmrtné albumy sú ako pohľadnice z neba. Aj keď je už spevák po smrti, stále vám k vám prehovára, no autorom nahrávok nie je umelec, ale osud.

Amy Winehouse zomrela 23. júla tohto roku vo veku 27 rokov. Dohady o spôsobe smrti nakoniec vyriešila súdna pitva – príčinou smrti bola silná otrava alkoholom, v jej tele namerali také veľké promile, že by to zabilo aj koňa. No Amy je tu zas. Začiatkom tohto mesiaca vyšiel nový album Hidden Treasures. No nie úplne nový – je to kompilát z nevydaných nahrávok, na ktorých táto nesmierne talentovaná speváčka pracovala už od čias jej debutového albumu Frank v roku 2003.
Keď sa objavila správa, že Hidden Treasures skompilovalo vydavateľstvo Universal tak skoro po jej tragickom odchode, niektorí fanúšikovia boli veľmi pobúrení. Obviňovali firmu, že je to veľmi neúctivý spôsob, ako vytĺcť zo smrti speváčky rýchle peniaze. Do istej miery je to pravda. No pravda je, že na taký čin by sa firma odhodlala už počas jej života. Amy pracovala na novom albume dlhých šesť rokov a v lete tohto roku vôbec nebolo isté, že by sa jej to podarilo dotlačiť do zdarného konca. Skôr či neskôr by sa podobný kompilát určite objavil, aby zaplnil dieru medzi Back To Black a takým očakávaným tretím albumom.
Pravdepodobne by Amy, ktorá bola dostatočne tvrdohlavá a sebavedomá, podobnú kolekciu odmietla. V jej prípade to zariadil osud. Hidden Treasures určite nie je platňou, na ktorú sa tak čakalo, no nakoniec vďaka aj za ňu. Winehouse bola takou skvelou speváčkou a hudobníčkou, že by ju ľudia počúvali, aj keby nahrávala len tak  – s gitarou pri ohníčku. Hidden Treasures obsahuje dve nové pesničky, ktoré sa mali objaviť na novej platni. Jednou z nich je pomalý soulový kus Between The Cheets, ktorý znie tak, že by ho mohli spievať sixtiesácke doo-woopové dievčenské skupiny zo stajne Phila Spectora. Ďalšou je spolupráca medzi Amy a jej najobľúbenejším raperom Nasom. V tomto tracku sa spájajú šesťdesiate roky so súčasnosťou a pekne spolu pasujú.
Bohužiaľ,  tieto dva kúsky, ktoré vznikli v roku 2008, sú jediné nové veci – zvyšok tvoria väčšinou skladby, ktoré sa nedostali na jej dva albumy alebo alternatívne verzie jej známych hitov. Z nich napríklad prekvapí pieseň Tears Dry On Her Own. Jednu z jej najkrajších piesní fanúšikovia poznajú ako pulzujúcu soulovú pecku, no verzia Hidden Treasures ukazuje, že pôvodne vznikla ako soulová balada. Fakt teraz neviem, ktorá verzia je lepšia. Inak znie aj skladba Valerie, patriaca skupine The Zutons, ktorú Amy spopularizovala v rámci kampane na album Back To Black – vraj ide o jej najobľúbenejšiu verziu tejto svižnej reggae skladby. Zvyšok albumu vypĺňajú ďalšie coveverzie, ktoré sa dvom producentom Mickovi Ronsonovi a Salaam Remimu podarilo vykutrať z archívov. Will You Still Love Me Tomorrow, jedna z najslávnejších piesní 60. rokov, poteší v tom, že sprievodnou skupinou Amy boli The Dap Kings, ktorí pred dvoma rokmi vystúpili na Pohode so Sharon Jones.
Album uzatvára skladba A Song For You, ktorú Winehouse naspievala v roku 2009, keď dávala dohromady demá pre svoj nasledujúci album, ktorý nikdy nevyšiel. Otázne je, či ešte niekedy vyjde. Už počas jej života sa objavovali správy z jej blízkeho okolia o tom, že počuli jej nové piesne a že sú úžasné. Amy sama ešte tento rok novinárom prezradila, že jej nový album bude znieť, ako keď si pustíte „jukebox“. No pravdepodobne nešlo o hotové nahrávky, ale demoverzie, ktoré podľa nej nikdy nemali uzrieť svetlo sveta. No po jej smrti sa situácia možno zmení. Za neznámych okolností sa na You Tube objavila jej skvelá pieseň Procrastinate, ktorá pravdepodobne pochádza z kolekcie nových pesničiek.     
Hidde Treasures asi nebude poslednou hudobnou rozlúčkou s touto britskou speváčkou. Len škoda, že za svojho krátkeho života toho stihla tak málo.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite