Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Berlusconi je zdroj posmechu

.časopis .téma

Rozhovor so šéfredaktorom internetového denníka Lettera 43 so sídlom v Miláne Paolom Madronim o sile peňazí a nepochopiteľnej hrdosti talianskej matky.

.fungujete iba na internete, nemáte papierové vydanie. Darí sa vám?
Vznikli sme v októbri 2010 ako internetový denník blízky pravici, nezávislý od politických strán aj klasických médií. Lettera 43 bol názov klasického písacieho stroja, na ktorom kedysi písali talianski reportéri. Treba povedať, že sme vždy boli veľmi kritickí k Berlusonimu. Dnes je tu technická vláda, ako nazývame vládu úradníkov, ktorá sa ťažko kritizuje. .vráti sa po budúcoročných voľbách Berlusconi?
Nemyslím si to. Svedčí o tom aj fakt, že predtým, ako rezignoval, sa pokúsil neúspešne menovať za svojho nástupcu Angelina Alfana, mladého tajomníka jeho strany Ľud slobody (PDL), ktorý je považovaný za Berlusconiho bábku – ako minister spravodlivosti v roku 2008 predložil zákon, neskôr označený za protiústavný, ktorý mal jeho šéfovi zabezpečiť trestnú imunitu. .v čom je tajomstvo Berlusconiho fenomenálneho úspechu?
Je to jednoduché, má obrovské peniaze. Jeho majetok sa odhaduje na šesť až sedem miliárd eur. Môže si kúpiť ľudí. Kúpil si aj niektorých politikov z iných strán, ktorí ho podržali, keď strácal väčšinu. .je korupcia v parlamente preukázaná?
Žiaľ, nie. Chýbajú svedectvá. .svoje impérium Berlusconi budoval tu na severe. Ako začínal?
Jeho otec pracoval v malej banke Razini. Jej majiteľ Carlo Razini, ktorý zomrel pred tromi rokmi, uložil peniaze klientov do Švajčiarska. V tých časoch, bolo to začiatkom 70. rokov, sa mnohí Taliani obávali komunistickej strany, preto dávali svoje úspory do zahraničia. Berlusconiho otec bol poverený priniesť kapitál domov do Talianska a investovať do nehnuteľností. V začiatkoch teda Silvio používal tieto peniaze, ich rodinná firma stavala Milano Due, čo bol veľký úspech. Postupne začal skupovať televízie a iné médiá, až vybudoval impérium Mediaset. .ak je to tak, že Berlusconi vždy politicky prežil, kde potom nastal bod obratu, po ktorom padol?
Pochopil, čo sa deje, až keď 9. novembra prudko klesli akcie jeho firiem, Mediaset išiel dole o 12 percent. .čo kritické ste o ňom písali?
(Smiech). Toho bolo!... Dlhá séria sexuálnych škandálov, bunga bunga večierky s prostitútkami, niekedy aj neplnoletými. Teraz sú súdy, je predvolaných dvesto svedkov, medzi inými aj George Clooney. Matka jedného dievčaťa vypovedala, že je hrdá na to, že jej dcéra išla s premiérom, ešte ju aj povzbudzovala. Čosi nepochopiteľné. Viete, tu v Taliansku ľudia vidia isté veci inak. Písali sme aj o jeho konflikte záujmov. Vlastní najväčšiu súkromnú televíziu, pričom z pozície premiéra kontroloval súčasne štátnu aj súkromné televízie. Máme tu antimonopolný úrad, no jeho šéf je Berlusconiho človek. A dnes je členom Montiho kabinetu. .mohli ste napísať o ňom čokoľvek a verejnou mienkou to nepohlo?
Uvedomte si, že on nie je diktátor, štyrikrát bol zvolený v slobodných voľbách. O médiá, ktoré ho kritizujú, sa nestaral. Neodstúpil pre našu kritiku, ale preto, že stratil akúkoľvek kredibilitu v Európe. Pre nás Talianov sú pamätné scény, ako išiel do Bruselu a kolegovia politici s ním odmietali komunikovať. Pre Talianov, ktorí žijú v zahraničí, bol Berlusconi vždy prvou a nepríjemnou otázkou. Bol to zdroj posmechu. .hanbili ste sa za neho aj vy osobne?
Áno aj nie. Áno preto, lebo bol opakovane zvolený. A to sa hlboko dotýka nášho nazerania na svet, nášho spôsobu života. A nie preto, lebo v mojom prípade, keď som išiel do zahraničia, ľudia videli, že som lepší ako Berlusconi (Smiech). .môže skončiť Berlusconi vo väzení?
Nie, podľa našich zákonov môže ísť osoba staršia ako 75 rokov iba do domáceho väzenia – a on bude mať 76 rokov.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite