Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Bojovali sme za nemocnicu

.martin Droppa .časopis .téma

V Liptovskej nemocnici s poliklinikou MUDr. Ivana Stodolu v Liptovskom Mikuláši v posledný novembrový deň nefungovali tri oddelenia: chirurgia, traumatológia a anestéziológia s intenzívnou medicínou.

.napriek núdzovému stavu v ten deň bez avizovania nenastúpilo do práce šestnásť z tých lekárov, ktorí podali výpoveď. Popoludní a neskoro večer vedenie nemocnice situáciu stabilizovalo, no dokedy – to Ivan Rusnák, poverený zástupca riaditeľa zariadenia, nevie. .výpovede nesťahujeme
V stredu chcela nemocnica lekárov, ktorí nenastúpili do práce, žalovať. „Je to zvláštna zhoda okolností, že desať „aristov“, sedem chirurgov a dvaja traumatológovia idú naraz na lekárske vyšetrenia či k stomatológom,“ konštatoval doktor Rusnák, upozorňujúc na porušenie pracovnej disciplíny a Zákonníka práce. Riziko ohrozenia pacientov však nepripúšťa, pretože hospitalizovaných pacientov podľa stavu a možností premiestnili na iné oddelenia alebo previezli do Vojenskej nemocnice v Ružomberku. Na oddelení anesteziológie a intenzívnej medicíny napokon ostala jedna pacientka.
„Výpovede nestiahneme, ale súčasne nastupujeme do práce,“ povedala Mária Buffová, primárka oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny. Dodala tiež, že do práce nastupuje pod antibiotikami so zápalom pľúc: „Chceme zabezpečiť pacientom základnú a akútnu zdravotnícku starostlivosť. Myslím si, že neporušujeme Ústavu ani zákony tohto štátu, chceme len svoje práva, aby sme nerobili vyše tristo hodín nadčasov mesačne.“ .sedem statočných v bielom
„Na internom v Mikuláši nás bolo sedem, ktorí sme výpovede stiahli,“ hovorí doktor Viliam Iľanovský. Zároveň vysvetľuje,  že po dvadsiatich troch rokoch práce na oddelení, ktoré takmer šesť rokov viedol ako primár, sú jeho dôvody stiahnutia výpovede osobné. Za „sedem statočných“ dodá: „Nechceme, aby naši pacienti ostali niekde na chodbách.“ Situácia v ostatných nemocniciach v Žilinskom kraji je podľa neho taká istá, ak nie horšia ako v Liptovskom Mikuláši, preto je nerozumné hazardovať so starostlivosťou o pacientov ani s vlastnou profesionálnou cťou.    
„Dnešok nás presviedča, že takéto riešenie situácie nie je dobré a nefunguje,“ hodnotí stav zdravotníctva v kontexte protestu lekárov. Okrem toho, že lekári dostanú od Nového roka paušálne postupne o tristo eur mesačne vyššie mzdy, k systémovému riešeniu problémov zdravotníctva neprišlo. „Problém je vo financovaní systému, presnejšie v pochybnom toku financií zo zdravotných poisťovní. „Opakovane sa nám stáva, že zdravotné poisťovne nám neuznajú  niektoré nevyhnutné výkony, napríklad ultrazvuk srdca či brucha. Je to nepochopiteľné,“ sekunduje kolegovi doktorka Tatiana Horváthová, ktorá tiež stiahla výpoveď: „Bohužiaľ, celý štrajk sa v očiach verejnosti zvrhol na primárny boj o platy. Nebolo to tak, bojovali sme za nemocnicu, za pacientov, za zmenu systému financovania, ale napokon sme ostali ako tí najhorší.“   
„Dostali sme sa do pozície, že zdravotníctvo je súčasťou trhového mechanizmu, že už nehovoríme o pacientoch, ale o klientoch. Rozhodujúce slová v procese majú zdravotné poisťovne, ktorých revízni lekári často na základe administratívnych podkladov rozhodnú o tom, že poisťovňa nepreplatí mnohé naše výkony, a tak sa finančná situácia zdravotníckych zariadení zhoršuje,“ uvažuje doktor Iľanovský.
Liptovskomikulášska nemocnica zamestnáva 95 lekárov, výpovede podalo 54 a z nich 34 ich postupne k 1. decembru stiahlo. Dobrou správou ostáva, že všetky ostatné oddelenia nemocnice napriek kritickej finančnej situácii celého zariadenia fungujú.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite