Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Fiskálna angelológia
Nemecká kancelárka Angela Merkel predniesla v Bundestagu prejav, ktorým dala jasne najavo, aké sú jej predstavy o budúcnosti Európskej únie. Problémy, ktoré otriasajú eurom a ekonomikami eurozóny, si, ako tvrdí, vyžadujú riešenie v podobe fiskálnej únie. Merkelová povedala, že k takejto únii už treba podniknúť „konkrétne kroky“. „Odštartovali sme novú fázu európskej integrácie,“ zaznelo jedno zo zásadných vyjadrení „železnej kancelárky“.
Čo by spomínaná fiskálna únia znamenala? „Potrebujeme rozpočtovú disciplínu a efektívny mechanizmus krízového manažmentu,“ vysvetľovala Merkelová. Predovšetkým by šlo o integráciu daňovej a výdavkovej politiky krajín eurozóny s cieľom dosiahnuť zdravý stav rozpočtov, aký sa dosiaľ nastoliť nepodarilo aj napriek (večne porušovaným) maastrichtským kritériám. Za porušovanie nových pravidiel by totiž údajne nasledovali tvrdé tresty. A ako chce Angela Merkelová zariadiť prijatie nových pravidiel? Aj na to dala v Bundestagu odpoveď. „Potrebujeme zmeniť zmluvy alebo sformulovať úplne nové zmluvy.“
Podobného názoru je francúzsky prezident Nicolas Sarkozy. Vyhlásil, že je potrebná nová európska zmluva, ktorá by regulovala vzťahy medzi členskými krajinami a ochránila miesto Európy vo svete. A dodal: „Musíme s absolútnou solidaritou čeliť tým, ktorí pochybujú o stabilite eura a špekulujú o jeho rozpade.“
Keďže o budúcnosti eura panujú čoraz silnejšie pochybnosti aj v kruhoch, kde sa donedávna nevyskytli, alebo ich nebolo prípustné vyjadriť (príkladom sú komentáre Financial Times), spomínané Sarkozyho slová vyznievajú mierne tragikomicky a dovoľujú pochybovať o tom, nakoľko je odhodlanie zachraňovať euromenu skutočné, a nakoľko ide len o ďalšie utišovanie paniky na trhoch a vo verejnosti.
A pokiaľ ide o projekt, ktorý načrtla Angela Merkelová, nie je na ňom nič nové – spoločná mena sa časom nutne dostane buď do slepej uličky, alebo na cestu k spoločnej fiskálnej politike. Bude však zaujímavé pozorovať, ako Merkelová donúti krajiny eurozóny na spoluprácu na nových zmluvách a zjednocovaní fiskálnych politík (logicky by malo ísť aj o zjednotenie daní). Veď aj Nicolas Sarkozy vyhlásil, že Francúzsko sa nevzdá suverenity až tak, aby si dalo v Bruseli odsúhlasovať svoj štátny rozpočet.
.mg Hillary v Barme
Vyše pol storočia sa minister zahraničných vecí USA nevybral na oficiálnu návštevu Barmy, keď tam vládla vojenská junta. Teraz tam vycestovala Hillary Clintonová a je to zo strany USA ocenenie. Barma sa totiž transformuje, má novú ústavu a chystá sa na demokratické voľby. Hillary sa stretla aj s najznámejšou barmskou disidentkou Aung San Su Ťij, ktorá hľadí do budúcnosti svojej vlasti s optimizmom.
.mg Chorvátsko v Únii
Minulý týždeň schválil Európsky parlament prijatie Chorvátska do Európskej únie. Chorváti sa k EÚ pripoja od 1. júla 2013, ak ich prístupovú  zmluvu ratifikuje 27 členských krajín. Chorvátsko prežíva aj obdobie parlamentných volieb, v ktorých sa podľa prieskumov očakávalo víťazstvo koalície Kukuriku, vedenej sociálnymi demokratmi.
.mg Vypovedaní
Iránski diplomati boli vypovedaní z veľvyslanectva v Londýne. Nariadil to britský minister zahraničných vecí William Hague po tom, čo v Teheráne zaútočili na britskú ambasádu stovky ľudí, rozhnevaných ďalšími sankciami Británie voči Iránu. „Ak nám nejaká krajina znemožní pôsobiť na svojej pôde, nemôže očakávať, že tu bude mať funkčné veľvyslanectvo,“ vysvetlil Hague.
.mg Vírus východu
Podľa zistení, ktoré zverejnila Svetová zdravotnícka organizácia, dochádza v súčasnosti k najhrozivejšiemu nárastu infekcií vírusom HIV vo východnej Európe a v strednej Ázii. Od roku 2001 sa počet HIV-pozitívnych ľudí v tejto oblasti zvýšil o alarmujúcich 250 percent, veľká väčšina infekcií je v Rusku a na Ukrajine. WHO uvádza, že pribúdajú najmä nákazy narkomanov.
.mg Sladký život DSK
Dominique Strauss-Kahn vydal knihu nazvanú Affaires DSK: La Contre-enquête (Aféry DSK: Kontravyšetrovanie), v ktorej vyrozprával príbeh s hotelovou chyžnou Nafissatou Diallovou zo svojho pohľadu. Ďalej tvrdí, že Diallová erotický kontakt iniciovala. Zároveň priznal účasť na sexuálnych večierkoch, ale rezolútne odmietol, že by sa stýkal s prostitútkami, a dodal, že v politických kruhoch nie sú podobné výstrelky výnimkou.
.mg
Barack Obama/
Už sa aj izraelská tlač venovala otázke, prečo je Obama voči Izraelu chladnejší než jeho predchodcovia, a Biely dom si napráva renomé. Po stretnutí s predsedom Amerického židovského výboru sa prezident vyjadril, že Izrael je najbližším spojencom USA. Cipi Livni/
Líderka izraelskej strany Kadima aj izraelskej opozície rokovala s palestínskym prezidentom Mahmúdom Abbásom. Hovorili o mierových rozhovoroch a podporili cestu dialógu.
Livni upozornila Abbása, aby nerobil ústupky Hamasu.
 
Elio Di Rupo/
Muž, ktorému v máji zveril belgický kráľ úlohu vytvoriť vládu, sa stane premiérom. Strany sa dohodli na koaličnej vláde. Približne po päťsto dňoch zabrala na rozhádaných Flámov a Valónov aj hrozba agentúr, že znížia úverový rating Belgicka.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite