Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dve otázky

.časopis .veda

.otázka z minulého týždňa
Na obrázku je nakreslený obdĺžnik pozostávajúci z 3×6 štvorcov. Ako sa dajú sa do tohto obrázka nakresliť dve rovné čiary prechádzajúce jedným vrcholom obdĺžnika tak, aby rozdelili obdĺžnik na tri rovnako veľké časti?

.odpoveď
Odpoveď dnes nebude, bude až začiatkom marca. Boli sme totiž upozornení, že táto úloha je súčasťou práve prebiehajúceho domáceho kola Matematickej olympiády, a deti ju majú odovzdať až koncom februára. Úlohu sme do našej rubriky zaradili bez znalosti tejto skutočnosti, ale riešenie, samozrejme, nemôžeme uverejniť, pokiaľ súťaž trvá. Čitateľom aj organizátorom Matematickej olympiády sa opravedlňujeme, deti chceme povzbudiť, aby úlohu aj celú olympiádu riešili.
.otázka na budúci týždeň
Celý minulý týždeň sa niesol v znamení znamenitých logických dedukcií, týkajúcich sa odpočúvania niekoľkých novinárov Vojenským obranným spravodajstvom. Človek až žasol, aký sme my úžasný národ, koľko Sherlockov Holmesov tu máme a ako vieme z niekoľkých kusých informácií vydedukovať úplne presne, čo sa vlastne stalo. A takmer každý z týchto detektívov bol zároveň aj morálnym filozofom hviezdnej veľkosti, takže sme sa veľmi rýchlo dozvedeli aj to, aké to bolo celé úplne neprípustné a v rozpore so všetkým možným.
Pre tých čitateľov, ktorí si tiež chcú vyskúšať, aké je to byť Sherlockom Holmesom a vedieť presne vydedukovať minulosť len na základe prítomnosti, ponúkame úlohu z knihy Raymonda Smullyana Šachové záhady Sherlocka Holmesa. Otázka znie: Môže čierny na ťahu robiť rošádu?
(Poznámka: hráč môže urobiť rošádu len v prípade, ak ani kráľ, ani veža, ktorá sa rošády zúčastňuje, dovtedy v partii neopustili svoje miesto. Otázka sa nás teda pýta, či sa čierny kráľ a veža na h8 v doterajšom priebehu partie pohli, alebo nie.)
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite