Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hľadám voľný gauč. Zn.: U vás.

.elena Akácsová .časopis .lifestyle

Na to, aby sa dnes človek vydal do sveta, nepotrebuje ani cestovnú kanceláriu a ani veľký balík peňazí. Stačí mu internet a jeho sociálne siete, zvedavosť, aká-taká znalosť angličtiny a dostatočne dobrodružná povaha.

V časoch nízkonákladových leteckých spoločností sa dá obletieť zemeguľa aj zo štipendia, brigád a skromných úspor. Cestovať môžu študenti aj dôchodcovia, ani stravovanie s trochou chochmesu nikoho nezruinuje. Najväčšou položkou rozpočtu na cestovanie sa tak stáva ubytovanie. Nie všade sú lacné turistické ubytovne. Ale všade žijú ľudia a ak máte to šťastie, že sú podobnej dobrodružnej a neposednej povahy ako vy a sú zaregistrovaní v rovnakej cestovateľskej komunite ako vy, môžu vám poskytnúť u seba doma na prespanie nielen svoj gauč, ale pridať k tomu domácu večeru z pravých miestnych špecialít a povodiť vás vo svojom pôsobisku po takých miestach, o ktorých sa delegátom cestovných kancelárií ani nesníva. Platí sa tu prastarým systémom, ktorý poznali už v mladšej dobe kamennej lovci a zberači: „pôžičkou za oplátku“, ktorý je založený na viere, že jedného dňa podobné služby poskytnete aj vy im alebo inému neznámemu gaučojazdcovi.

.nedôveruj a preveruj
„Keď môj brat začínal s couchsurfingom a vysvetlil mi, ako funguje,“ spomína študent Alexander Turan, „zareagoval som ako typický Slovák. Nedôverčivo. Vraj sa prihlásiš, vytvoríš si profil a môžeš fičať. Musel som sa na vlastnej koži presvedčiť, ako couchsurfing funguje, aby som tomu začal veriť.“
 
Couchsurfing je svetová komunita, sociálna sieť, ktorá vznikla v roku 2003, a v podobe, v akej fuguje dnes, je na internete od roku 2006. V súčasnosti je v nej registrovaných približne 3,5 milióna couchsurferov z vyše 84-isíc miest z 250 krajín sveta, pričom najviac, vyše 20 percent, žije v Spojených štátoch. Slovákov je tu momentálne registrovaných viac ako 8-tisíc. Okrem tohto najväčšieho portálu existujú, samozrejme, aj iné siete, čo do počtu členov rádovo menšie, založené na podobnom princípe, napríklad historicky ešte starší Hospitality Club, kde medzi členmi prevažujú Európania a Slovákov je v ňom okolo 3-tisíc, alebo rôzne záujmovo obmedzené spoločenstvá, napríklad sieť cyklistov (www.warmshowers.org) či dokonca sieť cestovateľsky založených homosexuálov (www.lghei.org).

.gauč, mesto, zábava aj pomoc
Členovia týchto komunít sú ľudia, ktorí radi cestujú a spoznávajú iných ľudí. Zároveň ide o ľudí, ktorí radi ukážu iným svoju krajinu, mesto, okolitú prírodu, miestny spôsob zábavy, životný štýl, čokoľvek, čo súvisí s rozdielnymi kultúrami. Niektorí pošlú len adresu a nechajú návštevníka, aby si ich našiel sám, iní po neho prídu rovno na stanicu či letisko a ochotne pomôžu aj s batožinou.

Členom komunity Couchsurfing sa stáva bezplatne každý, kto si založí konto, respektíve profil. Keď si nádejný cestovateľ vyberie mesto, kam by sa rád pozrel, pošle členom, ktorí sú k dispozícií, správu a čaká, či sa mu niekto ozve naspäť. Nie každý musí hneď ponúkať svoj gauč na prespanie (teda: couch available), niektorí sú k dispozícií len na kávu či drink, iní hostí radi povodia po meste, poukazujú im pamiatky, múzeá, porozprávajú o histórií. Tí odviazanejší vezmú návštevu do miestneho lokálu či rovno na párty s kamarátmi. Niektorí ponúkajú kombináciu aktivít. Vo všeobecnosti sú všetci couchsurferi ochotní pomôcť aspoň nejako, napríklad pri rôznych problémoch na domácich úradoch, tlmočením či znáňaním ťažko dostupných vecí a služieb. Za toto všetko hosť môže ohodnotiť hostiteľa systémom referencií. Referencie spolu s ďalšími prvkami zvyšujú bezpečnosť komunity, atraktivitu člena a jeho možnosti cestovať. Hostiteľ sa často stáva hosťom na oplátku, ale nie je tým nijako viazaný, vždy si môže vyberať cieľ svojho cestovania z celej komunitnej ponuky. Poďakovať sa stačí slovom, drobným darčekom, prípadne zaplatiť rundu či navariť. Dôležitá je ochota oplatiť pohostinnosť pohostinnosťou komukoľvek z komunity.

„Môj názor na couchsurfing sa zmenil veľmi rýchlo,“ hovorí Alexander Turan. „Po tom, čo k nám domov prišli ľudia z USA, Austrálie, Číny, Švajčiarska a mnohých iných krajín a s bratom sme im viackrát robili sprievodcov, uvedomil som aké inšpiratívne a zaujímavé to je. Stretnúť nových ľudí z rôznych krajín, spoznať ich filozofiu, počuť zážitky nielen z cestovania, názory a skúsenosti. Väčšina hostí u nás doma prespala, absolvovala s nami prehliadku Bratislavy, večerné posedenie v krčme a niekoľkí sa stali súčasťou spontánnej párty. Spoznali sme množstvo ľudí, s niektorými sme stále v kontakte. Môj brat Filip už niekoľkokrát využil opačnú stranu a cestoval do Bulharska, Rumunska, Ruska, Ukrajiny, či dokonca Kazachstanu a Gruzínska. Všade našiel pohostinnosť a pomoc.“

.strašidelné historky z googlu
Keď si do googlu zadáte heslo couchsurfing, hneď po adrese tejto siete vám vyhľadávač ponúkne heslo „couchsurfing.org horror stories“ – teda strašidelné príbehy spojené s týmto druhom cestovania a pohostinstva. Nie, toto cestovanie rozhodne nie je bez nebezpečenstva pre hosťa ani pre hostiteľa, neexistuje žiadna stopercentná záruka, že sa neocitnete v nebezpečenstve, nenarazíte na blázna, klamára, podvodníka či len nejakého nekonvenčného človeka s vágnym vzťahom k hygiene, majetku (najmä toho vášho) či k termínom a dohodám. Preto treba venovať pozornosť viacerým veciam. V prvom rade kladným referenciám od tých, ktorí surfera mali už možnosť osobne spoznať, i keď aj tu ide stále len o ľudí, ktorých skutočnú existenciu či kvalitu ich názoru si nie vždy dokážete overiť. Dávať si treba pozor aj na tých, ktorí zabúdajú, že táto služba je založená na reciprocite, a ktorí pohostinnosť len využívajú a nikomu a nijako ju neoplácajú. „V profile couchsurfera je možné sledovať jeho aktivitu,“ vysvetľuje možnosti kontroly Alexander Turan. „Intenzita odpovedania – tzv. answer rate, prezradí, na koľko požiadaviek od ľudí člen odpovie, alebo kedy a kde sa prihlásil naposledy.“

Z bezpečnostných dôvodov je na portáli komunikácia kompletne archivovaná, aby sa spätne dali podozrivé záležitosti dohľadať. Členovia se môžu nechať preveriť, a to tak, že portálu zašlú príspevok platobnou kartou, na ktorej je meno užívateľa. Mimochodom, práve z týchto peňazí projekt žije. Tiež si môžu nechať na svoju adresu poslať list s kódom, ktorý potom uvedú vo svojom profile, čím potvrdzujú, že na ich adresu minimálne pravidelne chodí poštár.

Treba však počítať so všeličím a mať vždy v zálohe nejaký plán B. Netreba zabúdať na to, že gauč nie je päťhviezdičkový hotel s plným servisom a že hosť nie je platiaci zákazník. Občas to môže byť aj strašidelný trapas a občas fantastické dobrodružstvo. Výhodou je cestovať vo dvojici s kamarátom a nevyhnutnosťou informovať pravidelne o svojom pohybe a stave niekoho blízkeho.

Podľa mnohých skúsených couchsurferov najlepší recept na to, aby sa človek vyhol nežiaducim spoločníkom, a naopak, aby našiel takých, s ktorými si bude dobre rozumieť, je venovať veľkú pozornosť vypĺňaniu vlastného profilu a študovaniu profilu druhej strany. Najviac ľudí spájajú spoločné záujmy. Pri debate o niečom, čo máte rovnako vášnivo radi, sa dá len ťažko predstierať a ešte ťažšie sa dá pri osobnom stretnutí nudiť.

Spoluatori tohto textu Alexander Turan a Filip Turan sú študenti a couchsurferi.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite