Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dve otázky

.časopis .veda

.otázka z minulého týždňa
Myslím si číslo 1, 2 alebo 3. Môžete mi položiť jednu otázku typu áno-nie a ja vám na ňu pravdivo odpoviem. Akú otázku mi položíte, aby ste zistili, ktoré číslo som si myslel? .odpoveď
Otázka typu áno-nie je otázka, na ktorú sa dá odpovedať buď áno, alebo nie. To však platí len v prípade, ak poznáme odpoveď. Ak odpoveď nepoznáme, nemôžeme povedať „áno“ ani „nie“, musíme povedať, že nevieme. Treba teda položiť takú otázku, aby odpoveď mohla byť „áno“, „nie“ aj „neviem“. Ak ste na tento trik neprišli, nevadí, skúste porozmýšľať o nejakej takej otázke teraz a až potom čítať ďalej. Aj keď už o triku viete, nie je triviálne vymyslieť vhodnú otázku.
Otázka môže znieť napríklad takto: Ak od mysleného čísla odčítame buď číslo 1,5 alebo číslo 2,5, bude výsledok kladný? 
Ak som si myslel číslo 1, potom po odčítaní jedného z uvedených dvoch čísiel dostanem buď -0,5 alebo -1,5. Takže hoci neviem, či sa odčíta 1,5 alebo 2,5, aj tak viem, že výsledok bude záporný. Ak som si myslel číslo 2, potom po odčítaní jedného z uvedených dvoch čísiel dostanem buď 0,5 alebo -0,5, takže keď neviem, ktoré z tých dvoch čísiel sa odčítava, neviem, či bude výsledok kladný, alebo záporný. No a ak som si myslel číslo 3, potom po odčítaní jedného z uvedených dvoch čísiel dostanem buď 1,5 alebo 0,5, takže aj keď neviem, ktoré z tých dvoch čísiel ste si mysleli, viem, že výsledok bude kladný.
Ak teda odpoviem „áno“, myslel som 3, ak poviem „nie“ myslel som 1 a ak poviem „neviem“ myslel som 2. .otázka na budúci týždeň
Na obrázku je nakreslený obdĺžnik pozostávajúci z 3×6 štvorcov. Ako sa dajú sa do tohto obrázku nakresliť dve rovné čiary prechádzajúce jedným vrcholom obdĺžnika tak, aby rozdelili obdĺžnik na tri rovnako veľké časti?
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite