Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Nechcú žiť v zadlženom štáte

.tomáš Hudák .časopis .téma

Stačilo! Zakladáme vlastný štát! Taliansky expremiér Silvio Berlusconi sa musel najprv takejto správe z malej horskej dedinky Filettino iba zasmiať. Lenže viac než 500 nahnevaných obyvateľov dnes už svetoznámej provincie Forsinone to myslelo vážne.

.nechcú platiť za nezodpovednú politiku vlády a dlhy, ktoré vyrobil niekto v Ríme. Poslednou kvapkou pre nich bol balík škrtov, ktorý poslanci odklepli v auguste. Vďaka nemu by malo prísť takmer dvetisíc dediniek o svojich starostov a obecné zastupiteľstvá. Obce pod 1 000 obyvateľov sa skrátka zlúčia s väčšími susedmi.
Nie však dedinka Filettino. Hneď po odhlasovaní vládneho plánu vyhlásil starosta Luca Sellari nezávislosť. A jeho kroku aplaudovali desiatky ďalších starostov po celej krajine.
Štát stoja podľa šéfky Národnej asociácie malých miest Francy Bigliovej všetci starostovia a radní v mestečkách asi 5,8 milióna eur. To je asi toľko, čo dolná komora parlamentu zaplatí ročne len za reštauračný servis. „Pracujeme ako blázni, a oni chcú zrušiť niečo, na čo štát minie toľko ako na ich kuchyňu?“ sťažovala sa denníku New York Times.
Filettino sa preto stalo symbolom odporu proti nezodpovednému establishmentu. A starosta Sellari nezostal len pri samostatnosti. Obec začala okamžite tlačiť vlastnú menu fioritto s portrétom len 46-ročného starostu. Nové bankovky sa stali hitom najmä medzi turistami, ktorí nimi chcú platiť a berú si ich na pamiatku.
Horská dedinka sa zo dňa na deň stala centrom pozornosti médií. Venovali sa jej dokonca aj svetové televízie ako BBC či Al-Džazíra. Za niekoľko dní navštívilo internetovú stránku Filettina viac než 60-tisíc návštevníkov a ľudia, ktorí majú v rezorte svoje letné sídla, začali na jeho podporu nahlasovať trvalé bydliská práve tam.
Sellari sa preto rozhodol, že svoj boj dokončí. Z dedinky chce spraviť kniežatstvo podľa vzoru San Marína. „Bol tu nápad, aby sa naším vládcom stal Emanuele Filiberto zo Savoje,“ povedal Sellari denníku La Repubblica. Aj keď potomok kráľovského rodu už ponuku odmietol, vyjadril svoju podporu.
Sellari preto poveril advokáta Carla Taormina legislatívnymi prípravami na vyhlásenie kniežatstva. Tím jeho ľudí už pracuje na ústave, o ktorej by mali obyvatelia Filettina hlasovať v referende. Obec zatiaľ vedie dočasná vláda, hneď po schválení novej ústavy by mali byť zvolení aj jej ministri. „Žiadame štát, aby uznal naše slobodné teritórium,“ citoval denník Blitz právnika Taorminu, ktorý dostal titul dočasného kniežaťa. Posledným krokom na dosiahnutie tohto cieľa by mali byť voľby do 30-členného parlamentu, ktoré sú plánované na január budúceho roku.
Obyvatelia Filettina veria, že uspejú. Majú obľúbené lyžiarske stredisko, ktoré v sezóne navštevuje viac než trinásťtisíc ľudí, horský národný park Simbruini aj prírodné pramene z jaskyne Pertuso, ktorými doteraz zásobovali okolité mestá zadarmo. Obec je každý rok v plusových číslach, a chce štátu ukázať, že hospodáriť sa dá aj inak.
„Ak je to jediná možnosť, ako byť autonómny a ochrániť naše prírodné zdroje, nemáme na výber,“ povedal starosta agentúre ANSA. Nakoniec, majú to aj v erbe. Nec flector, nec frangor. Neohnú ma, nezlomia ma. Autor je editor Nočných správ Televízie Markíza
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite