Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Kotleba. Zdesenie sobotňajšej noci

.andrej Bán .názory

Vážení, radšej podstúpim obvinenie zo šírenia poplašnej správy, ako by som teraz mlčal. O pár hodín môžeme mať v parlamente fašistov.

Andrej Bán

a potom už nebude témou iba Fico či antificovia. Prečo si to myslím? Viac príčin.

Po prvé, nastáva panika v radoch Smeru, polície aj diplomatov na Slovensku. Majú zrejme indície, že kotlebovci pohodlne prekonajú päťpercentnú hranicu. Možno výrazne. Idiotský zákaz zverejňovania prieskumov verejnej mienky spôsobil, že už tieto trendy nemožno zverejniť.

Po druhé, dominantnou emóciou je strach a zároveň hnev. Tieto dve emócie naprieč celou populáciou nesú vo finiši kampane nahor extrémistov, antisystémových bláznov. Nielen v Amerike, aj u nás.

Po tretie, sklamaní voliči od Fica odchádzajú a vôbec teraz nemám chuť ironicky písať, že by som chcel byť ako fotograf v sobotu po desiatej večer pri tom, keď sa premiér dozvie prvý odhad skutočných výsledkov a naskočí ako prvá číslica dvojka. A kam voliči od Fica prechádzajú? Tvrdím, že aj (najmä?) ku Kotlebovi. Smeráci sú banda zlodejov. Tento Matovičov slogan sa stal ústredným heslom kampane. Tvrdím, že skokanmi volieb budú okrem Kotlebu aj Matovič a Sulík. Pretože sa najvýraznejšie a vlastne ako jediní jasne vymedzili voči Ficovmu Smeru. A vložili do toho energiu, ktorá ostatným chýbala.

Sú dve skupiny. Tí, ktorí nenávidia celý establišment, všetkých bez rozdielu, budú voliť Kotlebu. A Borisa. A tí, ktorí nenávidia Fica (a zvyšok opozície ich nerozhodnosťou a nevýraznosťou sklamal), budú voliť Matoviča a Sulíka. Ešte raz, nerozhodnú programy, či prepytujem vízie, ale emócie a energia lídrov. A Fico na záver bol ten najmenej presvedčivý. Bez vôle, bez sily, schytával od Matoviča bez toho, aby sa bránil, jednu za druhou. Pripomenulo mi to prezidentské voľby, kde dostal nakladačku od Kisku. Alebo, a to skôr, Klička proti Furymu.

Po štvrté, nielen desivé výskumy názorov stredoškolákov, aj moja osobná skúsenosť z okolia popri Hrone výrazne nasvedčujú, že Kotleba (a Boris) majú pomerne masívnu podporu. Áno, Slovensko nie je Horehronie, ale extrémisti sú všade, nielen v hladových dolinách banskobystrickej župy. Aj zoradení v šíkoch na sociálnych sieťach. Tak ako Fico pomohol Matovičovi kampaňou štátnych orgánov proti nemu, presne tak pomohol Fico Kotlebovi tým, že z neho urobil martýra, ktorý kraju pomáha napriek tomu, že mu „Smeráci škrtia eurofondy". Toto mi hovorili skutočne mnohí.

Po piate, náš Donald Trump má fúziky a iba nedávno nosil uniformy ako gardisti. O Rogelovi (číslo 44, teda SS, na jeho kandidátke) či Magátovi (číslo 88, čítaj Heil Hitler) na jeho kandidátke azda nemá zmysel hovoriť. Kto to podceňuje, je nielen hlupák, ale aj nezodpovedný. Z pamätnej a zo všetkých najlepšej diskusie vo verejnoprávnej RTVS (druhá päťka) som si odniesol aj toto poznanie: jediný z tých pánov, ktorý dal jasne najavo opovrhnutie fašistom Kotlebom, bol Pavol Frešo. Jediný. A jeho červené tenisky ma nezaujímajú. To pritom určite už nebudem SDKÚ-DS voliť, tak ako v minulosti. Je ale fér sa mu za to na záver poďakovať.

Preto ak máte príbuzných či známych najmä na strednom Slovensku, hovorte s nimi dnes a zajtra. O tom, čo bude znamenať Kotleba. Pretože tento človek, ak prišiel do Bratislavy, tak obvykle skončil v putách polície. Teraz v parlamente?

Tento text ste mohli čítať len vďaka našim predplatiteľom. Pridajte sa k nim a predplaťte si .týždeň.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite