Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slová Bielej vrany

.andrej Bán .názory

Dostal som ocenenie Biela vrana. Veľmi si to vážim. Vždy som sa smial, že piatok trinásteho je povera. Nie je. Od tohto hrozného piatka túžim v piete mlčať, no musím hovoriť.

Andrej Bán

Stratili sme blízkeho priateľa, skvelého človeka. To bude dlho bolieť. Na webe .týždňa sa teraz objavila fotografia, ako nám vlani s Jurajom Kušnierikom kolegovia pripravili milú oslavu päťdesiatky – narodili sme sa v ten istý mesiac a rok. Reťazenie, aké nevymyslí nijaký spisovateľ, pritom pokračuje. Juraj má na tej fotografii tričko s Bielou vranou. Dnes večer tu mal byť s nami a moderovať diskusiu. Nedávno si ma Juraj pozval do štúdia Rádia_FM, kde sme sa dve hodiny rozprávali. O vojnách, o utečencoch, o Človeku v ohrození, o filme My zdes. Bol to jeden z jeho posledných rozhovorov v éteri, možno úplne posledný. Odvysielali ho, keď bol Juraj v New Yorku a ja s režisérom Jarom Vojtekom na turecko-sýrskej hranici. Potom išiel na svoj milovaný Island a už sa nevrátil.

S Jurajovou dcérou Lenkou, talentovanou filmárkou, som bol v polovici septembra na maďarsko-srbskej hranici, kde natáčala dokument o utečencoch. Povedal som mu po návrate, že môže byť na ňu hrdý. A práve Jurajovi som obvykle ako prvému z kolegov písal z náročných ciest esemesky, keď som mal pocit, že si musím vyjasniť názory. Či už na utečencov, alebo na toho fašistu v Banskej Bystrici. Juraj mi niekedy neodpísal. A potom, keď som naliehal, mi napísal iba toto: „Je to tak a je to hrozné.“ Alebo nedávno mi napísal na ostrov Lesbos: „Ale ja neviem, čo ti mám napísať.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite