Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Za bystrickým Artforom

.juraj Kušnierik .názory

21. marca 2001 vzniklo a 31. januára 2013 skončí kníhkupectvo Artforum v Banskej Bystrici.

Juraj Kušnierik

Prepáčte, ale je to osobné.
Hoci som bol spolu s Vladom Michalom pri Artfore od samého začiatku, pracovať som v ňom začal až 1. januára 2001. Mojou prvou úlohou bolo pripraviť založenie a otvorenie ďalšieho, v tom čase štvrtého artforového kníhkupecta. Chvíľu sme premýšľali, kde by malo byť. Keďže v Poprade bola Christiania a v Nitre bolo a stále je výborné Kníhkupectvo pod vŕškom, do úvahy pripadal Prešov, Trenčín, Trnava a Banská Bystrica. 
Banská Bystrica vyhrala. Je to pomerne veľké mesto s univerzitou a Akadémiou umení a nebolo v ňom vtedy žiadne kvalitné kníhkupectvo. Podvedome možno na nás vplývalo aj to, že som sa v BB narodil a až do svojich 18 rokov som tam žil.
Hľadali sme vhodný priestor. Také kníhkupectvo, akým je Artforum musí byť v centre mesta a musí byť ľahko dostupné. Mali sme 2-3 tipy v bystrickom centre, jediným schodným sa nakoniec ukázal ten z obchodného hľadiska najproblematickejší, no určite najkrajší: v Stredoslovenskej galérii v Dolnej ulici.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite