Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Reforma paliatívnej starostlivosti pomôže najviac zraniteľným pacientom

.andrea Škripeková .zdravotníctvo

Paliatívna medicína je na Slovensku takmer neznámy pojem. Napriek tomu sa nenápadne dostala do novely hlavného zdravotníckeho zákona, ktorý v lete schválila NR SR. Naštartovala sa tým diskusia o podobe dlhodobej a paliatívnej starostlivosti na Slovensku a o našom vzťahu k tým najviac chorým a krehkým pacientom.

Reforma paliatívnej starostlivosti pomôže najviac zraniteľným pacientom Boris Németh

zdravotníctvo v súčasnosti alokuje viac ako 10% všetkých dostupných zdrojov na menej ako 1% zomierajúcich pacientov. Výsledky sú napriek tomu žalostné. Pacienti na Slovensku rutinne zomierajú opustení a zamknutí za múrmi nemocničných budov, niektorí priviazaní ku svojim posteliam. 

Kým ešte do polovice 20. storočia bolo normálne, keď ľudia zomierali v domácom prostredí, často obklopení nielen najbližšou rodinou, ale aj veľkou časťou komunity, v ktorej žili, moderná medicína priniesla úplne odlišné trendy. Už neumierame v strednom veku na rakovinu alebo iné závažné ochorenia, predlžuje sa vek dožitia pri takmer všetkých medicínskych diagnózach.

Moderné medicínske postupy zmenili nielen čas ale aj spôsob, akým zomierame. Už dlhodobo platí, že nadpolovičná väčšina Slovákov zomrie v nemocničnom zariadení, bez kontaktu so svojou rodinou.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite