Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pacienti by si podľa návrhu KDH mohli cez portál ÚDZS overiť, či ich ošetruje zdravotník s kvalifikáciou

.tasr .zdravotníctvo

Takúto zmenu by chceli prostredníctvom novely zákona o zdravotných poisťovniach presadiť poslanci Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) Peter Stachura a František Majerský.

Pacienti by si podľa návrhu KDH mohli cez portál ÚDZS overiť, či ich ošetruje zdravotník s kvalifikáciou SITA/Ľudovít Vaniher

možnosť občanov overiť si prostredníctvom portálu Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) informáciu, či zdravotnícky pracovník má platnú registráciu, a teda, či ich ošetruje osoba s príslušnou kvalifikáciou. 

Ako pripomínajú, ÚDZS má vybudované potrebné technické riešenie, požadované informácie už aj sprístupňuje, avšak iba poskytovateľom zdravotnej starostlivosti. „Cieľom navrhovanej úpravy je tak rozšírenie okruhu osôb, ktoré by si mohli overiť registráciu zdravotníckeho pracovníka i na širokú verejnosť," vysvetľujú svoj zámer opoziční poslanci.

Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou prideľuje zdravotníckym pracovníkom kódy na základe licencie, ktorú vydáva príslušná komora. Tá potom oprávňuje zdravotníckeho pracovníka vykonávať povolanie na základe získanej odbornej spôsobilosti. Poslanci za KDH chcú dať občanom za účelom ochrany ich zdravia možnosť, overiť v registri úradu informáciu, či fyzická osoba, ktorá im poskytuje zdravotnú starostlivosť, má pridelený kód zdravotníckeho pracovníka.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite