Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zubárska komora kritizuje zrušenie zubných benefitov zo dňa na deň

.tasr .zdravotníctvo

So zmenou podľa nej nebudú spokojní pacienti.

Zubárska komora kritizuje zrušenie zubných benefitov zo dňa na deň SITA

slovenská komora zubných lekárov (SKZL) považuje za neštandardné zrušenie zubných benefitov v zdravotných poisťovniach zo dňa na deň. Poukazuje na to, že nikto s nimi v tejto veci nekomunikoval. So zmenou podľa nej nebudú spokojní pacienti. TASR o tom informovala Lujza Hanová z komory.

„Vnímame zrušenie zubných benefitov z dvoch pohľadov. Tým prvým je fakt, že už v roku 2018 od prvého nastavenia benefitov zdravotnou poisťovňou sme vyjadrili negatívny postoj, pretože išlo o ďalší administratívny úkon, ktorý zbytočne zaťažoval a zdržiaval poskytovateľa zubnolekárskej zdravotnej starostlivosti. Tým druhým je však pohľad zo strany pacienta, ktorého tieto finančné benefity motivovali k ošetreniu zubov,“ uviedla komora v stanovisku.

Benefity podľa nej okrem toho motivovali ľudí aj k účasti na preventívnych prehliadkach u zubného aj všeobecného lekára. Skritizovala, že k rušeniu prichádza v podstate zo dňa na deň. „Či je to ten správny ťah na bránu v zmysle šetrenia pre dofinancovanie zdravotníctva, musí povedať pacient. Ale určite spokojný nebude, keďže termíny zubných ošetrení sú rozplánované počas celého roka a pacient počítal aj s benefitom zo svojej zdravotnej poisťovne,“ podotkla.

Komora zároveň poukázala na to, že s ňou pri zavádzaní ani rušení benefitov nikto nekomunikoval. „V prípade zavádzania nových benefitov ponúkame riešenia, vieme nastaviť benefity tak, aby neboli zaťažujúce pre zubných lekárov a boli motivačné pre pacientov. Len je potrebná komunikácia,“ dodala.

Poskytovanie zubných benefitov v zdravotných poisťovniach sa od mája zruší. Ministerstvo zdravotníctva SR to odôvodnilo tým, že zubný benefit splnil svoj edukačný účel a je potrebné hľadať nové benefity.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite