Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Homília Daniela Pastirčáka: Nebuď príliš zbožný

.daniel Pastirčák .video

James Ensor namaľoval obraz Kristus vstupujúci do Bruselu: Na preplnenom námestí sa tlačia ľudia s transparentmi. Kristus na osliatku je takmer neviditeľný, stratený v dave. Nakreslil som svoju verziu Ensorovho obrazu. Vystihuje totiž našu súčasnosť. Reč sa zmenila na propagandu. Jedni proti druhým nesú svoje heslá. Jedni i druhí chcú zachrániť spoločnosť. Prví sú presvedčení, že iba spoločnosť založená na náboženských hodnotách, môže svoje veci spravovať múdro a spravodlivo.

Druhí sú presvedčení, že svet nebude múdry a spravodlivý, kým sa náboženstva nezbaví. Nič nového pod slnkom. V mene jediného pravého náboženstva sa naši predkovia preklínali a viedli vojny. V mene očisty spoločnosti od ópia náboženstva osvietený ateizmus komunistického impéria, zabíjala a posielal do gulagov, tých čo sa nechceli dať osvietiť. Jedni i druhí si boli príliš istí svojou spravodlivosťou i svojou múdrosťou. Nebuď príliš  spravodlivý ani príliš múdry,  povedal by nám Kohelet.

Slovo:  Daniel Pastirčák 

Čítanie z knihy Kohelet: Táňa Pauhofová

Hudobná meditácia:  Ivan Šiller – hrá Chicka Coreu 

Kamera: Debora Pastirčáková 

Strih: Pavol Jurčo

Rozhovory Michala Oláha s najznámejším slovenským kazateľom Danielom Pastirčákom o úprimnom hľadaní zmyslu života, nádeji a zaskočení večnosťou. Knihu si môžete kúpiť na tomto odkaze.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.daniel Pastirčák .video
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite