Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Lekári hrozia štrajkovou pohotovosťou

.eugen Korda .video

Zástupcovia LOZ dnes poslali predsedovi vlády list, v ktorom ho upozorňujú na to, že situácia vo Fakultnej nemocnici Žilina sa nezlepšila. Spôsob, s akým vedenie nemocnice nakladá s lekármi je podľa nich nepriateľný.

Lekárske odborové združenie (LOZ),
FNsP Antolská 11, 805 07 Bratislava , Tel: 0948 545 939
Korešpondenčná adresa: MUDr. Visolajský Peter, Predseda LOZ, FN Nitra, Špitálska 6, 950 01

 
 V Bratislave dňa 10. apríla 2015

Vážený pán predseda vlády Slovenskej republiky,

na úvod by som Vám rád v mene Lekárskeho odborového združenia, ale aj mene všetkých, ktorým leží na srdci kvalita zdravotnej starostlivosti poskytovaná vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou Žilina (FNsP Žilina), poďakoval za Vašu intervenciu, ktorá naštartovala hľadanie riešení v tejto nemocnici. Musím zaroveň zdôrazniť, že po prvých nádejných rokovaniach s ministrom zdravotníctva V. Čislákom, došlo k nepochopiteľnému obratu vo vzťahu k trinástim lekárom, ktorí svojimi výpoveďami upozornili na dianie na Internom oddelení FNsP Žilina. Spôsob, akým Vaši nominanti zaobchádzajú s trinástimi lekármi, ktorí kvôli pacientom Žilinského kraja podali výpovede, dehonestuje Vašu snahu.
V krátkosti pripomínam, že lekári Interného oddelenia sa od začiatku problémov pacientov na danom oddelení snažili o riešenie situácie dialógom s vtedajším riaditeľom žilinskej nemocnice Štefanom Volákom. Ten ich prosby, sťažnosti a žiadosti niekoľko rokov ignoroval. Až v situácii, ktorá sa stala neúnosnou, keď priemerná 104% obložnosť postelí na oddelení v roku 2014 sa v prvých dvoch mesiacoch roka 2015 ešte zvyšovala (!), sa lekári odhodlali k zúfalému činu a 27. februára 2015 podali výpovede.
Výhrady trinástich lekárov, ktorí sa postavili na stranu pacientov v plnej miere potvrdil aj následnou kontrolou Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Žiline. Ich hrdinstvo bolo napriek prísľubu pána ministra, novým riaditeľom FNsP Žilina P. Drugajom ocenené na následnom stretnutí, ktoré trvalo minútu a pol týmito slovami, citujem: "Nebudem to dlho rozoberať. Zanalyzoval som situáciu, vzhľadom aj na udalosti včerajšieho dňa, akceptujem výpovede lekárov tohto oddelenia. Ich výpovedná doba končí 30. apríla. Jedinú vec, ktorú viem urobiť pre toto oddelenie je tá, že môžu odísť k dnešnému dňu. To je z mojej strany všetko, to je moje rozhodnutie. "
Vážený pán predseda vlády SR,
aj Vy si myslíte, že týchto trinásť statočných lekárov, ktorí sa zastali pacientov majú odísť? Takéto rozuzlenie očakáva slovenská verejnosť? Nečudujeme sa, že už ani médiá neveria tejto ministerskej „hre na dohodu“. Stretnutie trinástich lekárov s riaditeľom nemocnie trvalo presne 1 minútu a 35 sekúnd, pričom lekári nemali ani možnosť vyjadriť svoj názor. To je prejav arogancie a demonštrácie moci. Je tiež ťažko uveriť, že riaditeľ takto koná bez vedomia a pokynov ministra zdravotníctva. Po takomto stretnutí sa minister zdravotníctva verejne vyjadril, že požiadavky lekárov sa rozširujú a už sa podobajú vydieraniu. Pán minister zjavne nezvláda svoju úlohu, ani tú, ktorou ste ho poverili, vyriešiť situáciu v Žiline.
Vo výzve stálo všetko, čo chceli lekári dosiahnuť (text výzvy prikladám v prílohe). Odmenou týmto hrdinom je ponuka riaditeľa, že môžu odísť okamžite a vyjadrenie ministra, že sa ich požiadavky podobajú vydieraniu.
Vážený pán predseda vlády SR,
presviedčali sme týchto trinástich lekárov zo Žiliny, aby ostali a nevzdávali to so žilinskou nemocnicou. V rozhovoroch s nimi cítiť rozčarovanie aj zatrpknutosť. Nečudo, sú pranierovaní za to, že chceli pomôcť svojim pacientom. Bol by som rád, ak by vo FNsP Žilina títo morálne a profesionálne zdatní lekári ostali, hoci si ich ani minister zdravotníctva ani vedenie nemocnice vôbec nezaslúži.
Našťastie je tu slovenská verejnosť, ktorá dianie v žilinskej nemocnici veľmi citlivo vníma a pozorne sleduje. Sú tu aj pacienti, ktorí boli vo FNsP Žilina v posledných rokoch hospitalizovaní a dobre vedia, o čo trinástim lekárom, ale aj viac ako šesťdesiatim sestrám, ktoré podobe ako lekári podali výpovede, v skutočnosti ide. Verím pán predseda vlády, že ešte raz osobnou intervenciou vstúpite do aktuálneho diania vo FNsP Žilina a ukážete slovenskej verejnosti, že stojíte na strane slušných občanov a nenecháte bez povšimnutia aroganciu týchto politických nominantov.
S pozdravom
MUDr. Peter Visolajský
predseda Lekárskeho odborového združenia

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.eugen Korda .video
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite