Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čižnár: Čentéš ma prehováral

.eugen Korda .video

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár sa na najvyšší post na prokuratúre vraj definitívne rozhodol kandidovať až po tom, ako ho Jozef Čentéš na tento krok trikrát prehováral.

/Redakcia .týždňa na tomto mieste zverejňuje aj písomné stanovisko Jozefa Čentéša:
Z dôvodu mojej práceneschopnosti si dovoľujem predložiť toto písomné stanovisko k tvrdeniam pána generálneho prokurátora SR, ktoré odzneli na dnešnej tlačovej konferencii:
V prvom rade trvám na všetkých svojich vyjadreniach, ktoré som poskytol médiám dňa 7. decembra 2014. Z týchto vyjadrení vyplýva, že po ubezpečení JUDr. Jaromíra Čižnára, že bude rešpektovať výsledok mojich ústavných sťažností som mu uviedol, aby išiel do voľby. Zvolenie JUDr. Jaromíra Čižnára som rešpektoval a považujem ho za zákonné, čo som viackrát doteraz vyjadril aj verejne aj v čase pred rozhodnutím Ústavného súdu SR a bolo to zaznamenané v médiách.
Naše stretnutia boli iniciované vzájomne. V súvislosti s tretím stretnutím len uvádzam, že mi nie je jasné, ako som údajne mohol "hroziť" podaním návrhu na Ústavný súd SR na predbežné zastavenie voľby generálneho prokurátora v prípade nekandidovania pána JUDr. Čižnára, keď takýto návrh bol súčasťou mojej ústavnej sťažnosti už od jej podania dňa 3. januára 2013. Ťažko som teda mohol "hroziť" niečím, čo už dávno bolo podané, a čo v čase uvedeného stretnutia už bolo predmetom konania na Ústavnom súde. Moja sťažnosť bola zverejnená, takže túto skutočnosť je možné ľahko a objektívne overiť.
Pokiaľ ide o tvrdenie, že som údajne po prijatí mojej ústavnej sťažnosti túto doplnil o návrh na vrátenie veci na ďalšie konanie aby som mohol nastúpiť na miesto pána JUDr. Čižnára, uvádzam, že opak je pravdou. Návrh na vrátenie veci na ďalšie konanie bol rovnako súčasťou mojej ústavnej sťažnosti už od jej podania dňa 3. januára 2013.
Dňa 6. augusta 2014 som k tomuto návrhu len doplnil odôvodnenie, nakoľko som bol vyzvaný Ústavným súdom SR na prípadné doplnenie procesných návrhov. V uvedenom doplnení dôvodov ako aj neskôr verejne na pojednávaní pred Ústavným súdom SR som nikdy nežiadal o predčasné ukončenie funkcie pána JUDr. Čižnára a možnosť nastúpiť na jeho miesto. Vždy som uvádzal, že v prípade vrátenia mojej veci na ďalšie konanie som pripravený čakať do riadneho uplynutia funkčného obdobia súčasného generálneho prokurátora SR. Toto odznelo aj verejne na pojednávaní pred Ústavným súdom dňa 23. októbra 2014. Možno to jednoducho overiť zo zvukového záznamu z uvedeného pojednávania, ktorý je dostupný na stránke Ústavného súdu SR. Preto odmietam akékoľvek úvahy o tom, že som sa snažil pána generálneho prokurátora JUDr. Čižnára po jeho údajnom "použití na špinavú prácu" dostať z jeho funkcie preč predčasne, ako to tvrdí. Funkčné obdobie generálneho prokurátora je predsa zákonom obmedzené na 7 rokov od menovania.
Pokiaľ ide o tvrdenia k údajnému prerozdeleniu postov námestníkov generálneho prokurátora podľa "politického kľúča" v prípade môjho vymenovania, tieto tvrdenia nie sú pravdivé. Presne túto rétoriku proti mne používali v minulosti niektorí politici na podporu konania bývalého prezidenta Slovenskej republiky v jeho protiústavnom konaní voči mojej osobe. Preto k nim nemám viac čo dodať.
V Pezinku, 8. decembra 2014 Doc. JUDr. Jozef Čentéš, PhD.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.eugen Korda .video
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite