Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.týždeň vo filme: Kôň v paneláku, poľský art aj nemecký gýč

.rado Macko .martin Papšo .juraj Malíček .video

Chceli by ste ísť do kina, ale neviete na čo? Zistíte to, ak si pustíte najnovší diel našej relácie o filmových premiérach. Juraj Malíček a Martin Papšo sa rozprávajú napríklad aj o poslednom filme Martina Šulíka, horore podľa počítačovej hry, drsnej poľskej dráme či hrejivej nemeckej komédii.

VOLUME 1 (premiéry 2. novembra)

Kôň (réžia: Martin Šulík)

Zakríknutý učiteľ (s príznačným menom) Dušička je zo všetkých strán dusený. Priateľka ho chce vlastniť, v škole ho nútia učiť inak a otravujú ho aj susedia. Jedného dňa sa mu doma na Vianoce objaví kôň. Prítomnosť zvieraťa v paneláku prináša vyhrotené situácie a skrz ne si Dušička lepšie uvedomí svoju situáciu. A možno sa rozhodne prevziať opraty života do svojich rúk.

Päť nocí u Freddyho (Five Nights at Freddy´s, réžia: Emma Tammi)

Mike je momentálne bez práce, ale aby sa dokázal postarať o 10 ročnú sestru, príjme prácu nočného strážnika v pizzerii u Freddyho. Zdanlivo ľahká práca sa rýchlo zmení na nočnú moru.

Chlieb a soľ (Chleb i sól, réžia: Damian Kocur)

Celovečerný debut poľského režiséra Damiana Kocura, ktorý sa stal objavom roka v Poľsku a získal aj cenu v Benátkach. Príbeh klavírneho virtuóza, ktorý sa vracia cez leto na sídlisko, kde vyrastal. Prenikavá generačná výpoveď o tom, aké je to vrátiť sa domov a cítiť sa tam ako cudzinec.

Víkendoví rebeli (Wochenendrebellen, réžia: Marc Rothemund)

Dojemný a vtipný príbeh podľa skutočnej udalosti, ktorá vraj očarila celé Nemecko (už to je podozrivé). Malý Jason nezapadá do kolektívu, lebo má poruchu autistického spektra. Je vysoko inteligentný, ale škola odporúča dať ho do špeciálnej školy. S tatkom sa dohodnú, že bude robiť v škole čo najmenej problémov, keď spolu navštívia všetky futbalové štadióny v Nemecku, aby si Jason mohol vybrať obľúbený klub.

Hadí plyn (réžia: David Jařab)

Filmová odysea o ceste do uzavretej oblasti na hranici medzi orientálnym a okcidentálnym svetom, do vnútra emocionálnej pamäte a temných zákutí ľudskej mysle, do miest, kde na seba naráža ľudská potreba podmaniť si prírodu, vysať jej dušu a prírodné zdroje a uloviť alebo pokoriť všetko v nej. Podobenstvo o ceste do miest, kde už neplatia civilizované pravidlá a realita osciluje medzi racionalitou a snom... A takto by sa dalo pokračovať ešte dlho.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.rado Macko .martin Papšo .juraj Malíček .video
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite