Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Milionára posadnutého mladosťou zlákala draculovská nesmrteľnosť

.bibiána Kristína Danitová .veda

Večný život je odvekou túžbou ľudí. Zastaviť starnutie a odvrátiť vlastnú smrť sa pokúša aj technologický magnát Bryan Johnson. S otcom a synom podstúpili vzájomnú výmenu krvnej plazmy. Krv ako kľúč k nesmrteľnosti nie je novinkou.

Milionára posadnutého mladosťou zlákala draculovská nesmrteľnosť YouTube

grófa Draculu a jeho menej slávnych upírích druhov udržiavala v dobrej kondícii práve táto životodarná tekutina. Aj legendami opradená Báthorička sa kúpala v krvi panien, aby si zachovala mladosť a krásu. 

Bryana Johnsona ale zaujal výskum na myšiach, ktorý priniesol ohromujúce výsledky. Krvná plazma mladšej myši podaná staršej mala totiž omladzujúce účinky. Tomuto zisteniu predchádzal jeden pokus. Zošili pri ňom telá mladšej a staršej myši, aby sledovali, ako sa mení ich zdravotný stav. Pri staršej zaznamenali zlepšenie, no pri mladšej naopak zhoršenie.

Mnohé výskumy sa zaoberali krvou a jej vplyvom na regeneráciu poranených alebo opotrebovaných tkanív po športových úrazoch svalov, šliach a kĺbov či pri problémoch s plešatosťou. Dnes sa krvná plazma používa nielen v medicíne, ale aj v kozmetike. Draculoterapia je založená na vpichovaní krvnej plazmy obohatenej o trombocyty a hojivé látky, ktoré majú bojovať proti vráskam a striám, ako aj zlepšiť stav jaziev.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite