Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Saturn V a Skylab: Posledný a prvý

.juraj Petrovič .veda .fenomén

14. mája 1973 odštartoval z Kennedyho vesmírneho strediska na Floride posledný Saturn V. Raketa, ktorá ešte pred piatimi mesiacmi dostala Gene Cernana, Jacka Schmitta a Rona Evansa na poslednú cestu Američanov k Mesiacu, sa lúčila. Jej služby nosiča veľkých hmotností neboli viac potrebné. Okrem tohto jediného prípadu.

Saturn V a Skylab: Posledný a prvý NASA 14. máj 1973 Kennedyho vesmírne stredisko, USA: Štart nosnej rakety Saturn V so Skylabom.

saturn V mal veľmi špeciálny náklad. Namiesto tretieho stupňa rakety bol... vlastne jej tretí stupeň, ale zmenený na nepoznanie. Práve preto bol Saturn V ideálnym dopravným prostriedkom pre prvú americkú vesmírnu stanicu Skylab. Mal dostatočnú nosnosť a Skylab, vytvorený prerobením tretieho stupňa Saturnu V, dokonale sedel na dvoch nižších stupňoch. Štart prebiehal bez mimoriadnych udalostí až do 63. sekundy, keď inžinieri na Zemi, ktorí monitorovali jeho stav, zaregistrovali zvláštny signál o rozvinutí tepelného štítu, ktorý sa mal otvoriť až na obežnej dráhe. Rovnako tak dostali krátky signál o otvorení jedného z dvoch hlavných solárnych panelov stanice. 

Keď sa Skylab o desať minút neskôr dostal na obežnú dráhu, mal poslať na Zem signál potvrdzujúci, že sa rozvinul tepelný štít a solárne panely dodávajúce stanici elektrinu. Ani jeden z týchto signálov na Zem nedorazil a teplota povrchu aj vo vnútri Skylabu začala nebezpečne rásť. Inžinieri si uvedomili, že sa počas štartu muselo niečo veľmi pokaziť. Osud celého projektu vrátane plánovaných návštev troch posádok, z ktorých prvá mala štartovať už na ďalší deň, visel na vlásku.

život po Apolle

Čo robiť s vyše 400 000 pracovníkmi, ktorí sa podieľajú na úsilí Spojených štátov dostať človeka na Mesiac a bezpečne späť, keď lety na Mesiac skončia? Stratiť takú obrovskú masu ľudí, ktorí majú znalosti, schopnosti a skúsenosti, sa vedeniu NASA javilo ako obrovské plytvanie. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite