Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Concorde – zlatá éra

.juraj Petrovič .veda .fenomén

Prototyp Concordu 001 absolvoval pred svojím trvalým umiestnením v leteckom múzeu jeden veľmi špeciálny let. Pridali mu priezory na streche kabíny a 30. júna 1973 vyštartoval naprieč africkým kontinentom naháňať mesačný tieň.

Concorde – zlatá éra DENNIS/MIRRORPIX/GETTY IMAGES 13. júl 1985 letisko Heathrow, Spojené kráľovstvo: Benefičný koncert Live Aid sa v ten deň konal v Londýne a zároveň aj v americkej Philadelphii. Vďaka Concordu stihol Phil Collins vystúpiť na oboch miestach.

bežné zatmenie Slnka trvá pre pozorovateľa na Zemi približne päť minút. Zatmenie v roku 1973 trvalo až sedem minút. Napriek tomu je to stále pomerne krátka doba. Concorde letiaci rýchlosťou Mach 2 bol však schopný držať krok s tieňom Mesiaca uháňajúcim po povrchu Zeme. Vedci tak mali vďaka Concordu výnimočnú príležitosť pozorovať zatmenie Slnka desaťkrát dlhšie ako kedykoľvek predtým alebo potom: celých 74 minút leteli v tieni Mesiaca, keď sa posúval na východ cez africký kontinent.

Ešte pred svojím pamätným letom vyrazil Concorde 001 štvrtého septembra 1971 na celosvetové predajné turné. Bol to tiež prvý prelet Atlantiku Concordom. Britská 002 ho nasledovala na turné po Blízkom a Ďalekom východe. Obe lietadlá mali za úlohu získať ďalších zákazníkov, dosahovali však pravý opak.

Viaceré krajiny po priamej skúsenosti s preletom hlučného a dymiaceho lietadla zakázali jeho výskyt nad svojím územím. Pre problémy s americkým trhom sa ukázalo ako kľúčové, že USA opustili v roku 1971 projekt nadzvukového Boeingu 2707 a nemali záujem otvárať svoj vzdušný priestor pre jeho britsko-francúzskeho konkurenta. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite