Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Keď črevo bľaboce, mozog načúva

.norbert Žilka .veda .spoločnosť

O tom, že medzi našou tráviacou sústavou a mozgom je čulá vrava, dnes už málokto pochybuje. Aj tak si časť ľudí urobila z čreva odpadový kanál. Pritom nerovnováha v tráviacom trakte ovplyvňuje naše myslenie a konanie.

Keď črevo bľaboce, mozog načúva STEVE GSCHMEISSNER/SCIENCEPHOTO/PROFIMEDIA Na snímke zhotovenej pomocou rastrovacieho elektrónového mikroskopu je prirodzený zabijak NK bunka zafarbený žltou a rakovinové bunky pečene fialovou farbou.

bunky mozgu a imunitného systému patria medzi najklebetnejších členov ľudského organizmu. Hovoria jazykom jedného kmeňa, používajú rovnaký molekulový slovník a ich dišputy ovplyvňujú množstvo procesov odohrávajúcich sa v našom tele.

Nervové bunky si medzi sebou vymieňajú správy v podobe tzv. neuroprenášačov – malých molekúl, ktoré sú zodpovedné za prepis elektrického vzruchu do chemického jazyka. Ľudský mozog, našťastie, na tieto účely nevyužíva google prekladač, a tak sú informácie prekladané rýchlo a doslovne.

Bunky imunitného systému sa dorozumievajú prostredníctvom inej skupiny molekúl, ktoré označujeme ako cytokíny. V súvislosti s ovid-19 sa často spomína cytokínová búrka, ktorá je najčastejším dôvodom hospitalizácie pacientov. Príčinou jej vzniku je nekontrolovaná túžba bielych krviniek klebetiť s ostatnými členmi tímu. Epicentrom ich záujmu je, pochopiteľne, vírus SARS-CoV-2.  Našťastie, väčšina interných diskusií prebieha bez prílišnej vášne a sú pod prísnou kontrolou imunitného systému.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite