Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

EÚ podporuje výskum rekonvalescenčnej plazmy na liečbu nového typu koronavírusu

.redakcia .veda

Európska komisia v piatok oznámila, že sumou štyri milióny eur podporí nový výskumný projekt SUPPORT-E, ktorého cieľom je zistiť, či je rekonvalescentná transfúzia plazmy COVID-19 - čiže krvná plazma od pacientov, ktorí túto chorobu prekonali - účinným a bezpečným spôsobom liečby ochorenia COVID-19.

EÚ podporuje výskum rekonvalescenčnej plazmy na liečbu nového typu koronavírusu AP Photo/Hans Pennink

vyčlenené finančné prostriedky sú súčasťou prísľubu Európskej komisie poskytnúť jednu miliardu eur na výskum a inovácie v oblasti boja proti koronavírusu, ktorý spadá pod program Horizont 2020.

Tento program je zameraný na vývoj vakcín, nové spôsoby liečby choroby a diagnostické nástroje slúžiace na prevenciu šírenia tohto typu vírusu.

Eurokomisárka pre inovácie, výskum, kultúru, vzdelávanie a mládež Marija Gabrielová v tejto súvislosti spresnila, že používanie krvnej plazmy od pacientov, ktorí sa zotavili z nákazy COVID-19 a vyvinuli si imunitu, je sľubnou cestou k liečbe tohto ochorenia.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite