Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Ázijský sršeň na vandrovke

.tomáš Čejka .veda

Pravdepodobne ste o ňom už počuli, sršeň ázijský (Vespa velutina) je u nás momentálne lahôdkou najmä pre bulvár. Agresívne napáda včely, domáce opeľovače aj ľudí a čoskoro ho môžeme mať aj na Slovensku. Prečo mu venovať serióznu pozornosť?

Ázijský sršeň na vandrovke STOCK BUDGET/PROFIMEDIA Náš sršeň má väčšinu tela žltú, ázijský zaujme oveľa tmavšou farbou so širším žltým pásikom v zadnej časti bruška.

tento agresívny cudzinec nie je žiadny cestovateľský nováčik, už pred pätnástimi rokmi sa spolu so zásielkou čínskeho tovaru vylodil na juhozápade Francúzska, presnejšie v okolí Bordeaux. Odvtedy úspešne konkuruje batôžkarom objavujúcim mediteránne krajiny. Podľa posledných správ smeruje do Česka a je len otázkou času, keď prekročí slovenské hranice. 

hrozba pre naše neinformované včely

Sršne si všeobecne vyslúžili nálepku agresora, hoci v skutočnosti sú u nás žijúce druhy mierumilovnejšie ako bežný exemplár futbalového chuligána. Sršeň ázijský, ako si ho pracovne nazvali entomológovia, to je však iná kasta, a tak napriek tomu, že jeho prílet na Slovensko môže trvať ešte niekoľko rokov, nebude na škodu, aby sme sa už vopred pripravili na spolužitie s neprispôsobivým hosťom. V tejto súvislosti sú v strehu najmä informovaní včelári, ktorí vedia, že v okolitých štátoch je sršeň ázijský nechválne známym špecialistom na rabovanie úľov. 

Pokojný spánok sa začína vyhýbať aj ekológom, pretože ak by sa sršeň ázijský u nás zabýval, svojím dravým spôsobom života by mohol reálne ohrozovať naše domáce opeľovače, ako sú čmele, pestrice a viaceré druhy samotárskych včiel. Už menší gang sršních robotníc totiž dokáže v krátkom čase napadnúť úľ a vyvraždiť všetkých jeho obyvateľov, ako to dokazujú informácie z jeho ázijskej domoviny, kde je ohrozením pre rôzne druhy blanokrídlovcov vrátane domácich včiel (Apis cerana). Nebojácne letky korisť lovia podobným štýlom ako jastrab – krúžia v blízkosti vyhliadnutého objektu a napádajú všetko živé, čo sa doň vracia.

„Potrvá ešte niekoľko rokov, kým sa k nám sršne dostanú, prípadne sa zabývajú a rozmnožia tak, aby spôsobovali vážnejšie problémy. “

Ázijské včely nie sú úplne bezbranné proti sršním útokom, počas evolúcie si vyvinuli zaujímavú obrannú stratégiu. Keď nepriateľ vnikne do úľa, včelie robotnice ho okamžite zamerajú, nepriedušne ho obklopia, začnú vytvárať teplo a zároveň vylučovať oxid uhličitý. Takto dokážu okolo votrelca zvýšiť teplotu až na 46 stupňov Celzia, a tá je v kombinácii s nadmernou koncentráciou oxidu uhličitého pre sršňa smrteľná. 

Európske včely sú na tom horšie, zatiaľ sa k nim správy o účinnej stratégii nedostali, a tak sú voči agresorom bezbranné. Zároveň však netreba podliehať skepse a panike z definitívneho vyhubenia našich včeličiek medonosných – keď nastane deň D, straty po ňom síce budú, ale len lokálne a nebudú celoplošne likvidačné. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite