Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

V utorok nastane čiastočné zatmenie Mesiaca

.redakcia .veda

Mesiac bude vo fáze splnu, no väčšinu z neho ľudia neuvidia. V utorok 16. júla v noci bude zo Slovenska viditeľné čiastočné zatmenie Mesiaca. Informovala o tom hovorkyňa Slovenskej akadémie vied Monika Hucáková.

V utorok nastane čiastočné zatmenie Mesiaca Gustavo Garello/AP/SITA

„Mesiac vychádza 16. júla o 20:40. Čiastočné zatmenie sa začne o 22:01. Maximálna fáza zatmenia nastane o 23:31 a počas nej bude tieň Zeme zakrývať 65 % mesačného kotúča. Mesiac vyjde z tieňa Zeme o 00:59,“ vysvetlil Ján Svoreň, vedecký pracovník Astronomického ústavu SAV v Tatranskej Lomnici.

Podľa SAV budeme môcť už pri východe mesiaca pozorovať náš prirodzený satelit v polotieni. Zemský polotieň je však voľným okom pozorovateľný len pri výnimočne kvalitných podmienkach.

„Jednotlivé zatmenia sa líšia farbou a svetlosťou tieňa. Závisí to na stave zemskej atmosféry, cez ktorú prechádzajú slnečné lúče. Napríklad po silnej erupcii sopky, keď je zemská atmosféra zaprášená popolčekom, býva tieň veľmi tmavý,“ povedal Svoreň.

V utorok budeme môcť na oblohe pozorovať ešte aj planétu Saturn v súhvezdí Strelca a planétu Jupiter v súhvezdí Hodonosa.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite