Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Pokazené počasie. Na Slovensku napadol sneh, pri polárnom kruhu bolo 31 stupňov

.dominik Harman .veda

Vypestujeme si na Slovensku olivy?

Pokazené počasie. Na Slovensku napadol sneh, pri polárnom kruhu bolo 31 stupňov FB Žilinský kraj Takto vyzerala cesta z Oravskej Lesnej v pondelok ráno.

je polovica mája, pri pohľade von z okna to tak však nevyzerá. Teda, ak práve nebývate pri polárnom kruhu.

Na severozápade Ruska, v meste Konjas, je momentálne tropické počasie. Od nedele je tam približne 31 stupňov. Mesto leží v Archangeľskej oblasti, len niekoľko stupňov pod polárnym kruhom.

Podľa meteorologických dát ide o chybu v systéme. Bežne býva v tomto regióne v tomto období teplota okolo nuly až piatich stupňov.

Pre Arktídu a priľahlé oblasti sú v posledných rokoch takéto teplotné výkyvy typické. „Rastúca atmosférická teplota v Arktíde spôsobuje spomaľovanie a neobvyklé kolísanie oceánskeho prúdenia, ktoré možno spájať s abnormálnymi prejavmi počasia,“ píše sa vo výročnej správe Národnej agentúry pre oceány a ovzdušie (NOAA) za rok 2018.

Podľa výročnej správy tejto agentúry rastie povrchová teplota vzduchu v Arktíde dvakrát rýchlejšie ako na zvyšku planéty. Za posledných päť rokov boli prekonané všetky teplotné rekordy od roku 1900.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite