Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ryba, ktorá ignorovala evolúciu

.tomáš Čejka .veda

Pred osemdesiatimi rokmi objavili vo vodách pri juhovýchodných brehoch Afriky latimériu, dravú rybu, ktorá dnes patrí do zoznamu takzvaných živých fosílií, spoločne s rybami arapaimami, vtákmi hoacinmi či kopytníkmi okapiami.

Ryba, ktorá ignorovala evolúciu MARY EVANS PICTURE LIBRAR/PROFIMEDIA Latimérie sa v priaznivých podmienkach dožívajú takmer päťdesiat rokov.

bol deň pred Vianocami roku 1938. Hendrik Goosen, kapitán rybárskej lode Nerine, sa vracal z úspešného lovu pri brehoch Južnej Afriky. Vždy, keď sa vylodil v domovskom prístave vo Východnom Londýne, zatelefonoval svojej kamarátke Marjorie Courtenay-Latimerovej, kurátorke zoologickej zbierky v malom múzeu. Počas ich spoločného rozhovoru kapitán spomenul, že súčasťou úlovku je tentoraz zvláštna jedenapolmetrová ryba, ktorú doteraz nikdy nevidel. A vraj keď ju ešte živú vylovili z mora, bola oceľovomodrá, no po niekoľkých hodinách na nehostinnej palube sa jej farba zmenila na tmavosivú. Zoologička Courtenay-Latimerová si telo neznámeho živočícha vyzdvihla a hoci prezrela všetky dostupné atlasy morských rýb, žiadny podobný druh, kam by mohla nález priradiť, v nich nenašla. Chcela sa poradiť s kolegom, skúseným ichtyológom Jamesom L. B. Smithom, ten však nedvíhal telefón, pretože kdesi pravdepodobne bujaro oslavoval vianočné sviatky. A tak sa Marjorie postupne sama dopátrala k tomu, že neznámy živočích má podobné znaky ako skupina dávno vyhynutých lalokoplutvých rýb, ktoré žijú v hlbinách mora. Keďže počas bádania nemala k dispozícii účinné chladiace zariadenie a dokonca, čo je zvláštne, ani alkohol alebo formaldehyd, ryba veľmi rýchlo začala podliehať skaze. Keď sa Marjorie o pár dní konečne podarilo zohnať ichtyológa J. Smitha, odovzdala mu už vypreparovaného živočícha. To však skúsenému vedcovi stačilo na to, aby potvrdil, že skutočne ide o lalokoplutvú rybu, o ktorej si zoológovia a paleontológovia mysleli, že vyhynula pred 65 miliónmi rokov. Smith ju pomenoval Latimeria chalumnae, čím vzdal hold zoologičke a zároveň rieke Chalumne, pri ktorej ústí rybu vylovili z mora. Pôvodná latiméria z roku 1938 je dodnes vystavená v múzeu vo Východnom Londýne v Juhoafrickej republike.

hon na latimériu

Možno sa zdá zvláštne, že sa okolo latimérie strhol taký virvar. Ibaže tento objav je rovnako vzrušujúcou a v podstate bizarnou záležitosťou, ako keď sa vyberiete do lesa na hríby a pod prvým dubom zbadáte pasúceho sa dinosaura. Takže je jasné, že po takomto náleze v štyridsiatych rokoch minulého storočia, sa spustil doslova ošiaľ pátrania po ďalších exemplároch tejto žijúcej fosílie. Akcie inicioval aj sám Smith, keď po celom pobreží východnej Afriky vylepil plagáty, v ktorých za nález ryby sľuboval odmenu sto libier. Dôvodom bola okrem iného aj jeho ctižiadosť, kolegovia vedeckej komunity totiž neuznali vypreparované zvyšky kostry a žiabre za dostatočný dôkazový materiál a dôvod na ichtyológovo velebenie a posunutie do historických análov. Kým sa Smith konečne dočkal satisfakcie, uplynulo dlhých štrnásť rokov. Vtedy však už latimériu vylovenú rybárom na Komorských ostrovoch zabezpečili proti znehodnoteniu – telo ryby expresne previezli špeciálnym lietadlom do Kapského mesta, kde ho detailne preskúmali a zakonzervovali. Smith mal dôvod na oslavu a nik z vedcov si nedovolil pochybovať o tom, že živočíšna ríša je bohatšia o potvrdený nález skutočnej živej fosílie. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite