Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čipovanie ľudí sa už deje: čo nám hrozí?

.lenka Hanulová .veda

Čipovanie ľudí je strašiakom v poli konšpirácií. Technologický pokrok však predstavu o čipovaní zhmotňuje stále viac. Čipy vpichované pod kožu sú v niektorých komunitách bežná prax. Ako čipovanie naozaj prebieha, čo býva jeho motívom a aké riziká reálne prináša?

Čipovanie ľudí sa už deje: čo nám hrozí? James Brooks/AP Photo/SITA Jowan Osterlund zo spoločnosti Biohax Sweden drží v ruke mikročip podobný tým, ktoré boli implantované zamestnancom Epicentra.

muž schádza po schodoch do metra. Ponáhľa sa, no tesne pred terminálom sa zvrtne, prevráti oči a vracia sa. Musí si kúpiť náplň do elektronickej cigarety. Rýchlo pobehne k najbližšiemu automatu, priloží k nemu pravú ruku a za tridsať sekúnd mu vypadne celá škatuľka náplní. Zase sa zvrtne a už kráča k terminálu, priloží ruku, prejde, berie schody eskalátora po dvoch. O ďalších tridsať sekúnd už sedí v metre. Stihol ho. Aj keď o minútu ide ďalšie. 

Scéna, ktorá by pred pár dekádami vyznievala ako kvalitná science fiction, je dnes pre niektorých ľudí realitou. A práve súčasný zrýchlený či automatizovaný svet väčšinu z nás občas desí. Človek sa síce dokáže adaptovať v rôznom prostredí, no to neznamená, že adaptácia chvíľu netrvá.  Často nás v danom medzičase chytá technologická xenofóbia, strach z cudzieho, iracionálne presvedčenia, že sme sledovaní ako v orwellovskom 1984, alebo, že sa plnia biblické prepovede hlásajúce príchod antikrista. Jedna z mnohých predpovedí je opísaná v Jánovej Apokalypse, kde sa píše, že príde deň kedy „všetci, malí i veľkí, bohatí i chudobní, slobodní aj otroci, prijímajú na pravú ruku alebo na čelo znak, a že nik nemôže kupovať alebo predávať, iba ten, kto má znak: meno šelmy alebo číslo jej mena.“ (Zjavenie apoštola Jána 13,1)

Nápadná podoba s prichádzajúcim trendom čipovania obyvateľstva, ktoré sa v posledných rokoch intenzívne rozmáha, až mrazí na chrbte. Ako je to však s čipizáciou naozaj, ako systém funguje, prečo to ľudia robia, je častokrát otázka, ktorú si následne málokto položí.

poď na párty!

Epicenter, švédska spoločnosť skúmajúca digitálne inovácie, sa venuje rôznym aktivitám na hraniciach technológií. Od fenoménov ako „internet vecí“, cez otázky umelej inteligencie, až po prepájanie jedla a technológie, sa Epicenter preslávilo práve čipovaním nielen svojich pracovníkov, ale aj pracovníkov členských spoločností, či nezávislých fanúšikov, ktorí sa rozhodli pre inováciu svojho tela pomocou čipov. Usporiadava aj tématické podujatia, kde sa ľudia s čipovými implantátmi stretávajú a diskutujú o novinkách vo svete virtuálnej reality. 

Na podujatiach sa zúčastňujú milovníci technológií, fascinovaní rôznymi formami tvz. „bio-hackingu“. Tento termín označuje všetky technologické experimenty spravené s telom, alebo biologickou sústavou človeka. „Bio-hacker“ sa snaží modifikovať svoje telo pomocou technológií, či už implantovaním čipu, alebo sledovaním funkcií tela technologickými vychytávkami. Meranie tlaku, tepu, kvality spánku, snaha zmeniť životosprávu pomocou vyhodnocovania dát sa stáva stále väčším a väčším trendom.

„Práve súčasný zrýchlený či automatizovaný svet väčšinu z nás občas desí.“

Bio-hackerské komunity sa stretávajú na medzinárodnej úrovni, ako pre nás uviedol Hannes Sjoblad, šéf IoT technológií v Epicenter, organizujú  sa aj tvz. „implant parties“, kde ľudia prídu a za cca 100 dolárov si môžu nechať vpichnúť implantát čipu profesionálmi, väščinou tatérmi z piercengových štúdií. V cene je zahrnutá aj doživotná možnosť nechať si čip bezplatne odstrániť. V tomto smere sa záľuba podobá na iné formy modifikácie tela ako piercing, alebo tetovanie.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite