Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Od vedeckej kuriozity k lieku

.vladimír Marko .veda

Málokde a málokedy sa stretla podobná skupina troch úplne rozdielnych osobností, ako sa to stalo na konci 30. rokov minulého storočia v Patologickom ústave Univerzity v Oxforde. Ich zásluhou sa však penicilín stal z vedeckej kuriozity najdôležitejším liekom v histórii.

Od vedeckej kuriozity k lieku PROFIMEDIA Britský vedec Norman Heatley, tichý a skromný biochemik, hral dôležitú úlohu pri vynájdení penicilínu.

vedúci tímu bol Howard Walter Florey. Narodil sa pred 120 rokmi, 24. septembra 1898, v Adelaide v Austrálii. Ešte ako študent odišiel do Anglicka, aby v Oxforde a Cambridgei študoval fyziológiu. V roku 1935 prevzal vedenie Patologického ústavu Univerzity v Oxforde. Bol to vysoký, príťažlivý muž, s hranatou bradou a cestičkou oddeľujúcou tmavé vlasy v prostriedku hlavy. Napriek dlhému pobytu v Anglicku si zachoval typický austrálsky prízvuk. Bol skvelým organizátorom, a tak zakrátko vytvoril zo svojho ústavu multiodborový tím, zložený väčšinou z mladých, rovnako zanietených vedcov.

Ďalší z trojice bol biochemik Ernst Boris Chain. Narodil sa v roku 1906 v Berlíne do rusko-nemeckej židovskej rodiny. Keď sa v roku 1933 dostal k moci Adolf Hitler, rýchlo pochopil, že so svojím pôvodom bude mať doma problémy. V tom istom roku opustil Nemecko a s desiatimi librami vo vrecku pricestoval do Londýna. Členom tímu Howarda Floreyho sa stal v roku 1937. Bol pravým opakom svojho šéfa – malý, ortuťovitý, prchký muž s čiernymi vlasmi a čiernymi fúzmi, podobný geniálnemu Albertovi Einsteinovi. S veľkým fyzikom mal spoločnú aj záľubu v hudbe. Mohol si vybrať medzi kariérou biochemika a koncertného klaviristu. 

Tretím do partie bol Norman George Heatley. Ten sa zas narodil v roku 1911 v rodine veterinára v Suffolkskom grófstve na východe Anglicka. V roku 1936 vyštudoval prírodné vedy v Cambridgei. Asi tri roky nato ho Howard Florey ako šikovného a zručného biochemika prijal do svojho družstva v Patologickom ústave. Bol pravou antitézou Ernsta Chaina – tichý a skromný, ukrývajúci svoje vedecké schopnosti pod umierneným a nenápadným správaním. 

Zárodok ich záujmu o penicilín sa datuje do roku 1938, keď sa Chainovi dostala do rúk dávno zabudnutá práca Alexandra Fleminga z roku 1929. Práca ich zaujala, a keď ešte v tom istom roku dostali grant od Rockefellerovej nadácie, výskum sa mohol začať. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite