Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Google sa prispôsobil Číne. Vyvíja cenzurovaný vyhľadávač

.matúš Baňovič .veda

Technologický gigant sa vzdal myšlienky slobodného internetu. Ovládnuť chce čínsky trh, kde je jednotkou vyhľadávač Baidu. Utajovaný projekt má krycí názov ,,Dragonfly.”

Google sa prispôsobil Číne. Vyvíja cenzurovaný vyhľadávač Andy Wong/AP Photo/SITA

o projekte sa písalo už veľa, no všetko boli doteraz len dohady. Internetovému portálu The Intercept sa podarilo dostať k dokumentom, ktoré by mohli aspoň čiastočne naznačiť, čo sa za tajomným názvom ,,Dragonfly” alebo ,,Vážka” skrýva. Podľa nich Google už od jari 2017 vyvíja vyhľadávač určený len pre čínsky trh. V čom bude iný? 

Čínsky autoritársky režim cenzuruje výsledky vyhľadávania. Napríklad používatelia nenájdu protesty na námestí Tchien an men z roku 1989, ktoré násilím potlačila čínska armáda a zabila pri tom okolo tristo ľudí. Na tamojšom trhu teraz vedie vyhľadávač Baidu, ktorý spĺňa pravidlá nastavené režimom. Viac ako miliarda ľudí na jednom trhu je lákadlom aj pre Google, ktorý chce byť tiež jednotkou na trhu. Podľa uniknutých dokumentov sa mu už podarilo spísať zoznam tisícok režimom nepovolených stránok, ktoré integroval do svojho vyhľadávača.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite