Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Žijem vedu: Pani ministerka, odpovedzte

.redakcia .veda

Prinášame stanovisko platformy ŽIJEMVEDU.SK k reakcii ministerky školstva na otvorený list.

Žijem vedu: Pani ministerka, odpovedzte Diana Černáková/SITA Ministerka školstva, vedy, výskumu a športu SR Martina Lubyová.

otvorený list našej platformy do dnešného dňa podpísalo viac ako 1200 vedcov, pedagógov, študentov a sympatizantov. Napriek tomu, že sme kanceláriu ministerstva aj písomne požiadali o oficiálne stanovisko, do dnešného dňa nám nebola doručená žiadna odpoveď.

Ministerstvo školstva doposiaľ reagovalo len prostredníctvom niektorých médií, aj to iba čiastočne na niektoré body listu vytrhnuté z kontextu. V niektorých prípadoch sa ministerstvo snažilo argumentovať takým spôsobom, aby vytvorilo predstavu, že v slovenskej vede je vlastne všetko v poriadku, prípadne, že autori listu a signatári nie sú oboznámení s reáliami slovenskej vedy. Tento spôsob argumentácie ministerky je však nesprávny, čo dokazuje fakt, že väčšina signatárov listu pôsobí na Slovensku. Nespokojnosť so stavom vedy na Slovensku vychádza najmä z jadra systému, čo v žiadnom prípade nie je nový postreh, ale dlhodobo známy fakt. Koniec koncov, narastajúce rozmery tohto problému si evidentne uvedomovala aj samotná pani ministerka, pretože ešte ako zamestnankyňa SAV podpísala podobnú iniciatívu vedcov z iniciatívy Veda chce žiť.

Jedným z hlavných bodov listu ministerke a premiérovi je nastavenie transparentného, medzinárodného hodnotenia vedeckých grantov a pravidelná hĺbková evaluácia jednotlivých pracovísk v rámci univerzít a akadémie výlučne zahraničnými expertmi. Podľa tvrdenia ministerky užtakéto hodnotenia  sú právne zabezpečené a v praxi uplatňované.

Ak si ministerka stojí za svojím vyhlásením, mala by ukázať dáta, ktoré ho podporujú. Už počas registrácie potenciálneho hodnotiteľa do systému APVV totiž vedci zo zahraničia narazia na problém, pretože sa od nich vyžaduje rodné číslo ako povinný údaj (iné krajiny rodné čísla nepoužívajú a väčšina cudzincov nevie, čo to je). Ešte väčším problémom je to, že posledné slovo v hodnotení všetkých projektov majú rady APVV. Každú radu tvorí najmenej sedem členov, z ktorých je aspoň jeden člen zahraničný odborník. Absurdné je, že v prípade všetkých rád APVV pochádzazahraničný” odborník buď z Českej republiky, alebo je zo Slovenska s pracoviskom v ČR.

Na základe transparentných hodnotení by malo prebiehať prerozdeľovanie finančných prostriedkov na vedecké projekty a najviac podporený by mal byť excelentný výskum s potenciálom na publikácie v tých najlepších časopisoch. Dôkazom toho, že sa tak momentálne nedeje, je napríklad postavenie Slovenska v hodnotení Nature index (parameter hodnotiaci kvalitu publikácie na základe jej uverejnenia vo vysoko kvalitnom časopise so zameraním na prírodné vedy), kde zaostávame za krajinami, ako sú Chorvátsko, Rumunsko alebo Ukrajina.

Jedným z príkladov selektívnej reakcie ministerky a ohýbania argumentov je aj Grantový program - Návrat domov, ktorý ministerka označila za pozitívny príklad podpory návratu slovenských vedcov pracujúcich v zahraničí. Ide o jednorazovú nesystémovú podporu, na ktorú neexistuje žiadny nadväzujúci program, o ktorý by ocenení mohli požiadať. Hlavne z tohto dôvodu je doteraz o tento program len minimálny záujem.

Veda na Slovensku si akútne potrebuje nastaviť medzinárodné zrkadlo. Vďaka pôsobeniu na zahraničných inštitúciách vedia akademici porovnávať podmienky, viac si uvedomujú priepastné rozdiely - a to ich odrádza od návratu domov.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite