Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Otomanská metóda

.vladimír Marko .veda

Kiahne, alebo tiež pravé kiahne, patrili v priebehu dlhých stáročí medzi najčastejšie, najobávanejšie aj najsmrteľnejšie infekčné ochorenia. Boli súčasťou ľudskej histórie dlhé stáročia až tisícročia.

Otomanská metóda PROFIMEDIA Lady Mary Wortley Montaguová priniesla západnej civilizácii účinnú orientálnu metódu boja proti pravým kiahňam.

kiahne spôsobuje ich vírus zvaný variola. Tento vírus je výnimočný v tom, že zo všetkých živočíchov napáda len človeka. Nemohli ho teda prenášať iné zvieratá či hmyz, ako je to časté u iných infekčných chorôb. Jeho prenos bol možný len z človeka na človeka. Keď sa u chorého objavili prvé príznaky, v jeho ústach a krku sa začali tvoriť milióny vírusov. Dostali sa do slín a pri rozprávaní či kašľaní sa rozprášili do okolia. Ktokoľvek, kto bol dostatočne nablízku, ich mohol vdýchnuť a stať sa tak ďalším článkom v infekčnom reťazci.

choroba

Infikovaný človek bol prvých sedem až desať dní úplne bez príznakov a zvyčajne sa cítil celkom zdravo. Vírus sa však za ten čas v organizme množil a postupne sa v ňom usádzal. Prvými príznakmi boli zimnica a vysoká horúčka, nasledovali veľké bolesti hlavy a chrbta. Poniektorí ľudia prepadali do delíria, alebo mali kŕče. Po pár dňoch horúčka aj ostatné symptómy ustúpili. Postupne sa však v ústach a na tvári začali objavovať malé červené škvrny. 

„Boli to práve kiahne, ktoré boli hlavnou príčinou slepoty v Európe v sedemnástom a osemnástom storočí.“

Škvrny sa rozširovali na celé telo, najhustejšie boli na tvári a na končatinách. Pacient začal mať problémy s prehĺtaním, škvrny v ústach a v hrdle sa zväčšovali, začali sa plniť bielou tekutinou a postupne zvredovateli. Pľuzgiere sa zarezávali čoraz hlbšie do kože a spôsobovali nevýslovnú bolesť. Boli ich tisícky. Niekedy pokrývali prakticky celú tvár. Ich nárast pokračoval približne dva týždne a postupne sa zmenili na chrasty. Túto fázu často prežilo len sedem z desiatich pacientov. Tým, ktorí mali to šťastie a chrasty sa im začali odlupovať, postupne ustupovali aj ostatné symptómy a prestali byť infekční. Chrasty však zanechávali na tvári a na tele hlboké jazvy, ktoré zostali uzdraveným pacientom na celý život. Niektorí z tých, čo prežili, oslepli. Boli to práve kiahne, ktoré boli hlavnou príčinou slepoty v Európe v sedemnástom a osemnástom storočí. Ale tí, čo prežili, bez ohľadu na následky, boli už voči ďalšiemu ochoreniu imúnni.

Keďže vírus sa prenášal len z človeka na človeka, na jeho infekčnosť bola potrebná určitá hustota populácie. Preto nie je nič čudné na tom, že kiahne sa objavili najskôr v starovekých centrách civilizácie v Egypte a juhovýchodnej Ázii. Prvým známym nositeľom je – nie celkom známy – egyptský faraón Ramesse V. Vládol len štyri roky okolo roku 1100 pred naším letopočtom. Nezachovalo sa veľa informácií o jeho živote, zachovala sa však jeho múmia. Na tvári a na ramenách zoschnutej múmie sú zreteľné jazvy po kiahňach.

V starovekej Indii sa zachovali popisy kiahní z ešte staršieho obdobia. O tom, akú vážnosť malo ochorenie u obyvateľov, svedčí aj existencia hinduistickej bohyne zasvätenej tomuto ochoreniu. Volala sa Sitala Mata.

V Európe sa kiahne spomínajú prvýkrát ako príčina „Aténskeho moru“ v roku 430 pred naším letopočtom. Epidémia trvala asi dva či tri roky a spôsobila smrť štvrtiny aténskych vojakov a podobného počtu mestského obyvateľstva. „Antoniansky mor“, ktorý trápil staroveký Rím v rokoch 165 – 180 a spôsobil smrť asi päť miliónov ľudí, sa tiež pripisuje kiahňam. Vlny epidémií kosili obyvateľstvo miest a vidieka aj v stredoveku. Jeden z dôvodov, pre ktorý museli Hunovia v piatom storočí ustúpiť z Galie, mohla byť tiež epidémia kiahní. A práve vďaka Hunom má aj kresťanský svet svojho patróna chorých na kiahne. Je ním Svätý Nicasius, ktorý ako biskup z francúzskeho Reims prežil infekciu kiahní. Následne nato ho Hunovia popravili, čím z neho spravili svätca.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite