Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Jantárové konzervy

.tomáš Čejka .veda .príroda

Pred koncom minulého roka obletela svet fascinujúca správa: vedci natrafili na prvý priamy dôkaz o tom, že niektoré druhy dinosaurov boli porastené perím.

Jantárové konzervy ILUSTRÁCIA NATÁLIA LOŽEKOVÁ/NATALIALOZEKOVA.SK

skôr, ako sa dostaneme k samotnému jantáru, budeme sa chvíľu venovať objavnému nálezu. Úplne nečakane sa k nemu dostal paleontológ Lida Sing z Čínskej prírodovedeckej univerzity. Na kus jantáru, ktorý sa stal konzervou pre časť tela neznámeho živočícha, natrafil v jednej z barmských tržníc s prírodninami. Paleontológ v tej chvíli len tušil, že v zakúpenom jantáre sa neskrýva nič všedné. Čo ukrýva prírodnina, to sa však dozvedel až po dôkladnej laboratórnej analýze. Z toho, čo na prvý pohľad vyzeralo ako časť tela drobného živočícha, sa vykľul zachovaný kus chvosta veľkého dinosaura, dokonca aj časťou pôvodne mäkkého tkaniva a pár kosťami.

„Kus chvosta v Barmskom jantáre sa vďaka modernej vede stal zdrojom cenných informácií o spôsobe života dinosaurov.“

Hoci domnienky, že tieto praveké giganty boli v skutočnosti pokryté perím, presiakli na verejnosť už v druhej polovici 90. rokov, vedci ešte stále zbierajú ďalšie nové dôkazy. Čo sa týka laikov, tým sa predsa len viac pozdáva myšlienka, že telá vraždiacich monštier, ako ich v plnej kráse predstavila séria filmov Jurský park, pokrývalo čosi odpudzujúcejšie ako mäkučké perie. Skutočnosť je prozaickejšia: praveké potvory sa potrebovali nielen zahriať, a to najmä v chladnejších oblastiach, alebo ochrániť pred slnečným žiarením, ale určite ocenili aj nejaké tie dekoratívne a farebné prvky na upútanie potenciálnych partnerov. A práve na takéto účely je perie ideálnou pokrývkou tela. Zároveň je dôkazom, že určité línie dinosaurov spája mnoho spoločného s dnešnými druhmi vtákov.

9. decembra 2016 objavil počas zberu vzoriek na barmskom trhovisku paleontológ Lida Xind v kuse jantáru vôbec prvý známy chvost malého dinosaura, ktorý bol operený. Jeho vek sa odhaduje pri bližne na 99 miliónov rokov.RAJ WONG/NEWSCOM/PROFIMEDIA9. decembra 2016 objavil počas zberu vzoriek na barmskom trhovisku paleontológ Lida Xind v kuse jantáru vôbec prvý známy chvost malého dinosaura, ktorý bol operený. Jeho vek sa odhaduje pri bližne na 99 miliónov rokov.

majiteľ zabudnutého chvosta

Kus chvosta v Barmskom jantáre sa vďaka modernej vede stal zdrojom cenných informácií o spôsobe života dinosaurov. Vďaka zachovaným detailom vedci mohli jeho pravekého majiteľa zaradiť do konkrétnej skupiny, a to konkrétne medzi coleosaurov. Zaujímavé je, že v tejto skupine sa nachádzajú aj takí obávaní šampióni a hollywoodski miláčikovia akými boli tyranosaury či velociraptory.

Vek barmského jantáru paleontológovia odhadujú približne na 99 miliónov rokov. Vďaka laboratórnym analýzam sa v perí podarilo objaviť prírodné pigmenty, na tomto základe vedci predpokladajú, že dinosaurus mohol byť orieškovohnedý, pričom po bokoch farba peria prechádzala do krémovej až bielej na bruchu.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite