Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Divoké začiatky slovenského internetu

.martin Vystavil .veda .technológie

Pred 25 rokmi, 13. februára 1992, sa Slovensko a Česko slávnostne napojili na svetový internet. Z čisto technologickej záležitosti sa však rýchlo stal predmet politického záujmu. Miestami to bol až triler.

Divoké začiatky slovenského internetu REPROFOTO .TÝŽDEŇ Na jednej z prvých digitálnych fotografií zo začiatku deväťdesiatychrokov je zachytená skupina modemov prepojených na kolene vyrobenýmiroutermi vo Výpočtovom stredisku SAV.

jún 1995 – na havajskej pláži Waikiki sa začínala svetová konferencia používateľov internetu, v ktorej rámci mali odznieť aj dve prednášky zo Slovenska. Deň pred jej začatím si David Bank, známy novinár, ktorý pomohol odhaliť hackera Kevina Mitnicka, vyžiadal rozhovor o projekte Výpočtového strediska SAV – Logos. „Potrebujem príbeh,“ oznámil stroho. Bolo však jasné, že práve ten nebolo vhodné vtedy zverejniť.

úspešný projekt technokratov

Internet na Slovensku rozbehla pred viac ako 25 rokmi relatívne malá komunita technicky založených akademikov – inžinierov, vedcov, matematikov, chemikov. Je to výborná prípadová štúdia úspešného projektu technokratov.

Niežeby v oblasti počítačového sieťovania neexistovali rôzne zaujímavé projekty ako Fidonet či EUNET, ale medzinárodná počítačová sieť čisto na báze internetového komunikačného protokolu TCP/IP vznikla až na pôde akademického združenia SAV a vysokých škôl – SANET.

Základné služby, ktoré sieťovanie v tom čase ponúkalo, boli elektronická pošta, prenos súborov, diskusné fórum Usenet a vzdialený prístup k počítačom. Web bol iba v počiatkoch a youtube videá neexistovali, keďže prenosové rýchlosti boli na dnešné pomery ukrutne pomalé.

Ťahať sieť vtedy znamenalo aj vojsť do podzemných kolektorov a vláčiť za sebou optický kábel pomedzi bezdomovcov. Starať sa o sady modemov, ktoré mali svoje chronické problémy, chrchlali nepretržite, prepojené na kolene vyrobenými routermi, bolo treba dňom a často i nocou bez nároku na kompenzáciu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite