Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Od balóna k vzducholodi

.juraj Petrovič .veda .fenomén

Opäť sa raz môžeme vrátiť až k našim pravekým predkom. Už oni si zrejme všimli, že horúci vzduch a iskry z ohňa stúpajú smerom hore. V starovekej Číne sa tento poznatok pretavil do dodnes používaných papierových balónov, kde horiaci kúsok sviečky alebo iného horľavého materiálu zahrieva vzduch v balóne. Boli to zrejme prvé teplovzdušné balóny na svete.

Od balóna k vzducholodi STOCK MONTAGE/GETTY IMAGES Bratia Montgolfierovci predvádzajú 19. septembra 1783 vo Versailles balón s prvou živou posádkou – ovcou, kačkou a kohútom.

v treťom storočí nášho letopočtu už Číňania tieto balóny využívali aj na signalizáciu počas bojových operácií. Prečo ale balón naplnený teplým vzduchom vlastne stúpa hore?

Vráťme sa najprv do školy a zopakujme si Archimedov zákon: „Teleso ponorené do kvapaliny je nadľahčované vztlakovou silou, ktorej veľkosť sa rovná tiaži kvapaliny s rovnakým objemom, ako je objem ponorenej časti telesa.“ 

Pri ponáraní telies si väčšinou predstavíme lode, ktorým trčí z vody pomerne veľa častí a nákladu. Skúsme si ale teraz predstaviť ponorku, ktorá je úplne ponorená vo vode. Aj pre ňu platí Archimedov zákon, takže ak sa chce vznášať vo vode, musí mať presne takú hmotnosť ako objem vody rovnakého tvaru ako ponorka. 

Ponorka je ale uzavretá, zatiaľ čo teplovzdušný balón je otvorený, nie je v tom teda rozdiel? Nie je, teoreticky by mohla mať aj ponorka dno, ktoré by nebolo uzavreté, rovnako ako ho nemá uzavreté teplovzdušný balón. Má to len jednu nevýhodu – v ponorke by sa menil tlak podľa hĺbky, v ktorej je ponorená, a to by námorníkom na jej palube spôsobovalo kesónovú chorobu. Preto je ponorka uzavretá a je v nej oproti jej okoliu nižší tlak, zatiaľ čo v teplovzdušnom balóne je rovnaký tlak vzduchu ako okolo neho. Prečo aj tak stúpa? 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite