Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Bratia Wrightovci – 120 rokov od prvého letu motorového lietadla ťažšieho ako vzduch

.juraj Petrovič .veda .fenomén

Hodili si mincou. Wilbur vyhral, a tak sa položil do konštrukcie na krídle lietadla – len niekoľko desiatok centimetrov od motora. Pohybom svojho tela do strán dokázal ovládať smer letu. Vzniesol sa zo zeme, ale stúpanie bolo príliš strmé. Len po troch sekundách stratil vztlak a spadol s ním znovu na zem. Lietadlo sa mierne poškodilo, ale už o tri dni boli späť na pláži Kitty Hawk a tentokrát to bol Orville, kto sa s lietadlom vzniesol do vzduchu. Let bol kratší ako plavecký bazén. Napriek tomu nám otvoril cestu k oblohe. Písal sa 17. december 1903.

Bratia Wrightovci – 120 rokov od prvého letu motorového lietadla ťažšieho ako vzduch WIKIMEDIA COMMONS 17. december 1903 Kitty hawk, USA: Prvý let motorového lietadla bratov Wrightovcov, ktorý odštartoval Orville.

wilbur a Orville Wrightovci sa narodili v rokoch 1867 a 1871 v rodine evanjelikálneho pastora Miltona Wrighta ako tretie a štvrté dieťa zo siedmich súrodencov. V roku 1874 sa narodila ich mladšia sestra Katherine, ktorá sa neskôr stala takmer rovnako známou ako Wilbur a Orville.

Keď Milton Wright odchádzal od rodiny kvôli svojim kazateľským povinnostiam, zvykol deťom nosiť rôzne darčeky. Jedným z nich bol malý model helikoptéry, ktorý v roku 1870 vymyslel a zostrojil francúzsky vynálezca a inžinier Alphonse Pénaud. Pénaud okrem helikoptéry ako prvý zostrojil aj model lietadla s pohonom na gumičku, ktorý vďaka správnej konštrukcii chvostovej časti s menším uhlom náklonu ako hlavné krídla dokázal stabilne letieť. 

Chlapci helikoptéru po pár dňoch prakticky zničili neustálym používaním. To ich ale nezastavilo, podľa zvyškov si zostrojili vlastnú. Tu niekde sa možno začal ich záujem o lietanie a tiež rozvoj ich konštruktérskych schopností. 

Ani jeden z bratov nedokončil strednú školu, najmä kvôli tomu, že sa spolu so svojím otcom kazateľom veľmi často sťahovali. Wilbur síce školu absolvoval, ale tesne pred odovzdávaním diplomov sa rodina opäť sťahovala, tentokrát natrvalo do Daytonu v Ohiu. Na prelome rokov 1885 a 1886 sa Wilburovi, ktorý plánoval odísť na univerzitu Yale, stala nehoda. Počas hokejovej hry ho do tváre trafil puk alebo hokejka. Výsledkom boli vyrazené predné zuby, problém, ktorý sa v tom čase dal len veľmi ťažko riešiť. Z atletického a spoločenského Wilbura sa stal samotár, ktorý sa zdržiaval najmä doma. Bol tam potrebný, jeho matka totiž v tom čase umierala na tuberkulózu, a tak sa Wilbur, utiahnutý do seba a do samoty, stal ošetrovateľom v jej posledných mesiacoch života. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite