Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Odišiel ďalší z astronautov Apolla. Zomrel Frank Borman

.juraj Petrovič .veda .fenomén

Veliteľ Apolla 8 bol jednou z najvýraznejších a najrešpektovanejších postáv spomedzi astronautov éry programu Apollo. Ako prvý človek videl na vlastné oči odvrátenú stranu Mesiaca.

Odišiel ďalší z astronautov Apolla. Zomrel Frank Borman nasa Rok 1965: Pilot Jim Lovell a veliteľ Frank Borman strávili spolu na Gemini 7 dovtedy rekordné dva týždne.

frank Borman bol členom druhej skupiny astronautov, ktorú NASA vybrala v roku 1962. Táto skupina si hovorila „the next nine“ – ďalších deväť, pretože nasledovali po prvej sedmičke Mercury. Skupina bola považovaná za jednu z najlepších v dejinách NASA. Jej členmi boli okrem iného aj prvý muž na Mesiaci Neil Armstrong či veliteľ Apolla 13 Jim Lovell. 

Frank začal snívať o kariére pilota v pätnástich rokoch. Sen sa mu splnil, keď sa v roku 1950 stal stíhacím pilotom US Air Force, neskôr skúšobným pilotom, leteckým inštruktorom a profesorom termodynamiky na prestížnej americkej vojenskej akadémii vo West Pointe.

Frank Borman mal letieť do vesmíru po prvýkrát ako pilot Gemini 3 s Gusom Grissomom. Ten sa stal veliteľom letu po tom, čo veliteľ primárnej posádky Alan Shepard ochorel na Meniérov syndróm (ochorenie vnútorného ucha spôsobujúce závraty a z nich plynúcu silnú nevoľnosť). Grissom s Bormanom sa ale nezhodli, a tak na Gemini 3 namiesto Bormana letel John Young. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite