Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Space Shuttle: Náklaďák na obežnú dráhu

.juraj Petrovič .veda .fenomén

Keď Sovieti po troch explóziách rakety N1, ktorá ich mala dopraviť na Mesiac a vyhrať im tak preteky vo vesmíre, pochopili, že prehrali, obrátili svoju pozornosť k staniciam na obežnej dráhe okolo Zeme. Podarilo sa im tak vytvoriť rad vesmírnych rekordov. Až do 90. rokov, keď bol zverejnený celý rozsah ruského pokusu o Mesiac, Sovieti tajili, že sa o let k Mesiacu vôbec pokúšali, a tvrdili, že po celý čas im išlo len o orbitálne stanice Zeme.

Space Shuttle: Náklaďák na obežnú dráhu NASA 4. júl 1995: Atlantis po odpojení z ruskej orbitálnej stanice Mir na záver STS-71, počas ktorej prebehlo prvé spojenie ruskej a americkej vesmírnej lode vo vesmíre. Záber zo Sojuzu, ktorý sa dočasne odpojil na krátky oblet.

s myšlienkou orbitálnych staníc prišli už Konstantin Ciolkovskij a Hermann Oberth. Prvý reálny návrh orbitálnej stanice vznikol v konštrukčnej kancelárii OKB-52 Chruščovovho zaťa Vladimira Čelomeja v roku 1964. Išlo o vojenskú stanicu určenú najmä na špionážne účely. Dostala názov Almaz. 

OKB-1 Sergeja Koroľova, ktorý navrhoval sovietske vesmírne lode od Vostoku až po Sojuz, navrhla úpravy Almazu na civilné, vedecké využitie. Civilné stanice dostali názov Saľut a program bol oficiálne schválený 15. februára 1970, teda ešte pred ukončením mesačného programu. 

od Saľutu k Miru

Saľut sa nakoniec stal veľmi úspešnou stanicou. Lietalo ich v rokoch 1971 až 1986 sedem, posledný Saľut 7 bol aj poslednou vesmírnou stanicou zloženou z monobloku. Jeho nasledovník, postavený podobne ako Saľut, štartoval do vesmíru 20. februára 1986. Bol ale zásadne inovovaný, pretože sa mal stať základom novej, modulárnej stanice s názvom Mir. Okrem iného mal na svojej špici spojovací modul, ktorý mal spolu až šesť spojovacích uzlov. Štvorica rozložená kolmo na os stanice mala v budúcnosti slúžiť ako body napojenia ďalších častí stanice. Spojovací uzol v osi stanice a tiež na jej opačnom konci boli určené na pripojenie lodí Sojuz, ktoré dopravovali na Mir posádky, a Progres, ktoré tam dopravovali zásoby. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite