Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Môžete jesť ako doteraz, a pritom si znížiť cholesterol?

.the Economist .the economist .lifestyle

Raz príde ten čas, zvyčajne v strednom veku vášho života, keď sa na vás lekárka pozrie ponad svoje polmesiacové okuliare a vážne vám oznámi, že máte príliš vysoký cholesterol.

Môžete jesť ako doteraz, a pritom si znížiť cholesterol? YAGI STUDIO/GETTY IMAGES

s najväčšou pravdepodobnosťou sa bude obávať o vašu hladinu LDL alebo lipoproteínov s nízkou hustotou, pretože práve tie sa najčastejšie spájajú s upchatými tepnami a vyšším rizikom infarktu alebo mozgovej príhody.

Ďalej vám pravdepodobne povie, že lieky nie sú potrebné – aspoň zatiaľ nie. Zmena stravy môže byť rovnako účinná ako tabletky na zníženie cholesterolu. Ale čo presne by ste mali jesť?

Zelenina, orechy, sója a semená sú dobrý nápad

Aby ste pochopili, na ktoré potraviny sa zamerať, zvážte životný cyklus cholesterolu. Nie všetok cholesterol je zlý: bunky ho potrebujú pre svoje membrány a slúži ako chemický základ, z ktorého sa syntetizujú všetky druhy životne dôležitých hormónov vrátane testosterónu a estrogénu. Časť cholesterolu pochádza zo stravy. Väčšina sa však tvorí z chemických prekurzorov v pečeni. Cholesterol sám osebe dobre neprechádza krvou. Namiesto toho ho pečeň balí do transportných molekúl, ako sú LDL.

Jedným z dôvodov vysokého cholesterolu v krvi je príliš málo LDL receptorov v pečeni. Tie fungujú ako dokovacie stanice, v ktorých sa vyčerpaný LDL cholesterol po vykonaní svojej funkcie recykluje, pričom všetok zostávajúci cholesterol sa posiela do čriev, kde sa z tela vylúči. Strava s vysokým obsahom nasýtených tukov, ktoré sú hojne obsiahnuté v produktoch ako maslo, syr, kokosový olej a mastné mäso, môže znížiť počet LDL receptorov, čo spomaľuje rýchlosť ich vylučovania. Naopak, klinické štúdie naznačujú, že konzumácia menšieho množstva nasýtených tukov zvyšuje počet receptorov a znižuje hladiny LDL cholesterolu v krvnom obehu.

 

BEZ VÁS SA NEPOHNEME

Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite