Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Ivan Mikloš a Juraj Karpiš: Čo spraví korona s ekonomikou a ako z krízy von?

.redakcia .témy

Ivanovi Miklošovi a Jurajovi Karpišovi sme položili otázku, aké budú globálne a lokálne dopady krízy spôsobenej pandémiou koronavírusu, čiže ako sa táto kríza prejaví na makroekonomických a mikroekonomických vzťahoch.

Ivan Mikloš a Juraj Karpiš: Čo spraví korona s ekonomikou a ako z krízy von? YUYANG LIU/THE NEW YORK TIMES/PROFIMEDIA 14. február 2020 Tchien-tin, Čína: Obyvatelia mesta pred obrazovkou, na ktorej je napísané: „ V jednote je sila. Pracujme spoločne na tom, aby sme sa chránili pred epidémiou a získali nad ňou kontrolu.“

ivan Mikloš: Najhoršie je, že nevieme takmer nič.

Viackrát som už hovoril a písal o tom, aké ťažké je v spoločenských vedách prognózovať. V dnešnej situácii čokoľvek prognózovať je nielen ťažké, ale takmer nemožné. Áno, môžeme modelovať alternatívne scenáre vývoja šírenia vírusu, počtu nakazených a mŕtvych, náklady rôznej dĺžky vypnutia ekonomiky, ale všetko je to do značnej miery postavené na vode. Karty rozdáva vírus, ktorý pod kontrolou zatiaľ nemáme a ani nevieme kedy budeme mať. 

Len na ilustráciu dve prognózy z posledných dní. Prezident Trump 24. marca povedal, že americká ekonomika by sa mala otvoriť do Veľkej noci, teda za tri týždne, kým singapurský premiér Lee Hsien Loong v tom istom čase pre CNN povedal, že podľa neho potrvá skôr roky ako mesiace, kým sa budeme môcť vrátiť k normálnemu fungovaniu. Pritom USA majú dnes najviac nakazených na svete a ich počet prudko rastie, kým v šesťmiliónovom Singapure už počet nakazených klesá a na Covid 19 zomreli len traja ľudia. 

Ďalší problém je v tom, že zatiaľ sa choroba rýchlo šírila len v Číne a v bohatých vyspelých krajinách. Aký priebeh a dôsledky však bude mať, ak sa začne nekontrolovateľne šíriť v chudobných a rozvrátených krajinách, ktoré nemajú prostriedky a kapacitu na zmiernenie ani medicínskych, ani ekonomických a sociálnych dôsledkov?

Niektoré veci napriek tomu môžeme povedať už dnes. Tá prvá je, že dôsledky pre svetovú ekonomiku budú výrazne horšie ako pri globálnej finančnej a ekonomickej kríze v rokoch 2008 – 2009. 

Po druhé si myslím, že optimistické predpovede, že pôjde len o krátku „snežnú búrku“ po ktorej sa všetko vráti do normálu (Ben Bernanke), nie sú veľmi reálne. Obávam sa, že to také krátke nebude a že aj pri alternatíve, že dostaneme vírus v priebehu mesiacov pod kontrolu (či už nájdením vakcíny, alebo prirodzenou imunizáciou väčšiny populácie) sa svetová ekonomika k modelu, v akom fungovala do roku 2020, už nevráti. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite